.

La regidora Alícia Inglés. Foto: Tots21

L’Ajuntament del Catllar crearà un servei de teleassistència municipal per donar resposta a les persones necessitades, principalment la gent gran, tant del nucli del municipi com de les nombroses urbanitzacions que el poblen. D’aquesta manera, el consistori es farà càrrec del cost -de manera total o parcial- que aquest servei té i que fa que determinats ciutadans no el puguin assumir donades les baixes pensions que perceben.

El servei no només es prestarà a la gent gran, sinó també als discapacitats físics i persones amb malalties mentals, ha informat a Tots21 la regidora Alícia Inglés, que tot i estar a l’oposició municipal, forma part de la Comissió sectorial de Serveis Socials, Igualtat i Promoció Econòmica. És aquest òrgan municipal des d’on s’han marcat diverses línies de treball de pes per aquest mandat, començant pel Pla d’Igualtat i seguint per la creació del servei municipal de teleassistència. Es dóna la circumstància que aquests dos projectes de calat són conduïts per dues regidores que són a l’oposició. En el cas del Pla d’Igualtat, se n’encarrega Montse Inglés.

‘Pretenem facilitar l’ajuda a gent molt vulnerable, que viu sola i a qui li cal el servei, que per a ells és car’, relata Inglés. Per començar, ‘volem fer un estudi per determinar les persones que es troben en aquesta situació, coordinant-nos amb la regidoria de Benestar i Família’, que comanda la regidora Montse Mestre. ‘Tenim elaborat un qüestionari i farem un porta a porta per tal d’obtenir la informació i oferir el servei a les persones necessitades i que hi estiguin interessades. El fet que El Catllar tingui 28 urbanitzacions, on tot sigui molt disseminat, dificulta atendre els casos. Amb el confinament degut a la pandèmia es va observar que hi ha gent sola. Ara ho volem corregir’.

La teleassistència és un servei que es basa en una alerta que el titular fa quan té problemes de mobilitat o de salut sigui per mitjà d’un mecanisme instal.lat en una pulsera o un collaret. Clàssica és la situació d’una persona gran que ha caigut a casa seva i no es pot aixecar, viu sola i no pot avisar ningú.

El consistori treurà a concurs el servei de manera que l’empresa que el dugui a terme ‘haurà de fer un seguiment als usuaris, fent trucades a les persones que tinguin el servei, i no limitant-se a esperar l’alerta’, subratlla la regidora. L’Ajuntament ja ha contractat una persona dins el programa de garantia juvenil per realitzar les tasques de l’enquesta, el porta a porta i tot el seguiment.

La Generalitat de Catalunya aprova cada any a la llei dels pressupostos l’anomenat índex de renda de suficiència de Catalunya, on es determina la capacitat econòmica de les persones que sol.liciten el servei. La renda mínima és de 539 euros al mes per un servei que pot costar 25 euros cada mes, una xifra molt elevada donades aquestes pensions míseres. Aquí actuarà l’Ajuntament subvencionant ‘entre el 50 i el 100% del servei’ en funció de la renda i els barems legals, destaca la regidora.

Jaume Garcia

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */