.

.

TOTS 21

A la dreta, Carmel Gil, alcalde de Vilallonga del Camp, en una imatge d’arxiu. Foto: Tarragona21

Vilallonga del Camp comptarà per primer cop a la seva història amb uns Pressupostos Participatius. La voluntat de l’equip de govern és que la meitat dels diners de la partida d’inversions de l’any 2019, al voltant de 35.000 euros, es destinin als pressupostos participatius.

Els Pressupostos Participatius són un mecanisme de participació i gestió del municipi, mitjançant el qual els veïns i veïnes poden proposar i decidir sobre la destinació d’una part dels recursos municipals, establint així un canal efectiu de democràcia participativa.

A més del component decisori, el Pressupost Participatiu pretén incorporar dins del procés accions destinades a millorar la comunicació entre veïnat i Ajuntament, així com generar espais de reflexió col·lectiva entorn les mancances i necessitats del municipi.

Amb aquesta motivació és amb la que l’equip de govern format per ERC-AM i VPM-CP fa aquesta important passa endavant en transparència i participació, obrint per primer cop els pressupostos municipals a tot el veïnat tal i com es va comprometre en el pacte de govern.

Arrencarà amb el procés de difusió inicial

Inicialment durant aquest mes de juny es durà a terme una campanya de comunicació amb l’objectiu de fer arribar el procés al conjunt de la ciutadania, facilitant-ne la seva comprensió i motivant la seva participació en el procés. També es duran a terme reunions de presentació del procés, una amb representants de les entitats del municipi i, una segona, oberta a tota la ciutadania durant la qual es facilitarà també l’elaboració de propostes conjuntes per incorporar al procés. Es farà a través de dinàmiques de grup.

Després es portarà a terme l’elaboració i presentació de propostes ciutadanes, durant el mes de juny. Les propostes es podran realitzar a través dels següents canals:

-Durant la sessió de presentació i elaboració de propostes conjuntes, esmentada en l’anterior apartat, que serà una bona oportunitat per tal que tothom qui vulgui pugui aprendre a fer propostes i pugui elaborar-ne conjuntament amb altres veïns i veïnes.

-A través del formulari en paper que es farà arribar a totes les llars i que es podrà retornar a les oficines municipals durant el període determinat. Es recomana que les propostes presentades individualment es puguin parlar entre els diferents membres de la llar per tal de decidir quines poden ser més necessàries o idònies des dels diferents punts de vista.

-A través del formulari on-line disponible al web municipal.

La valoració tècnica de les propostes es realitzarà entre els mesos de juliol i setembre 2018 a càrrec d’una comissió tècnica. Aquesta comissió també calcularà el cost aproximat de cadascuna de les propostes que s’hagin considerat vàlides tècnicament. Els resultats de la valoració es publicaran al web municipal i es facilitaran a tots aquells veïns i veïnes que les hagin presentat.

Votació popular

Les propostes que la comissió tècnica hagi valorat com a vàlides passaran a la fase de votació, que està prevista a l’octubre, durant la qual tots els veïns i veïnes de Vilallonga del Camp podran votar les propostes, mitjançant butlleta i mitjançant la web de pressupostos participatius.
Les propostes finals se seleccionaran en base als vots obtinguts i als límits establerts, fent les combinacions necessàries per tal d’arribar a la partida determinada per al procés de 35.000 euros.

Un cop realitzat l’escrutini, es realitzarà una sessió de presentació pública dels resultats de les votacions, així com sobre la participació en el procés. Finalment, es facilitarà la possibilitat de que qui ho desitgi pugui valorar com s’ha desenvolupat el procés de Pressupostos Participatius per tal de tenir-ho en compte per a futures edicions. Aquesta valoració ciutadana s’afegirà a la valoració que en facin la comissió de coordinació i la comissió tècnica.