.


Estació de busos de Tarragona

Estació de busos de Tarragona

Partits polítics i societat civil han posat el crit al cel davant la possible eliminació dels títols més econòmics de transport públic (T10 i T10/T30), en període estival, proposada per l’ATM. Davant aquest escenari, l’Ajuntament de Tarragona, a través de la seva regidora Begoña Floria ha defensat en aquest mitjà que “entenem que s’hagin de fer equilibris pressupostaris i mesures correctores, però en cap cas es pot penalitzar l’usuari habitual”.

Floria ha transmès aquest mateix missatge a l’ATM, que al seu torn ha assegurat que s’estudiaran mesuren alternatives que no repercuteixin en l’usuari habitual. És a dir, la intenció de l’ATM és que la modificació dels títols de transport públic incideixin especialment en el sector turístic. No obstant, si finalment s’anul·lés la validesa de la T10, com s’ha plantejat inicialment, la mesura no discriminaria entre turistes (o usuaris esporàdics) i viatgers habituals.

Es per això que l’ATM té temps fins l’inici de la temporada d’estiu per trobar alternatives i presentar-les perquè siguin consensuades entre tots els municipis integrants. Si les properes opcions plantejades per l’ATM segueixen repercutint en l’usuari final, Floria ja avança que “ens hi oposarem i em costa creure que puguin tirar endavant una mesura com aquesta sense el suport de Tarragona”.

Per últim, Floria ha subratllat que “responsablement no podem dir que no a mesures que marquin un equilibri pressupostari”.

Problema de model

L’ATM s’està plantejant canvis en els preus del transport públic atès que, amb el model actual, es produeixen desajustos. En concret, amb el sistema present de bitllets, un ús ‘excessiu’ de la T10 (més econòmic que el bitllet senzill) fa que no surtin els números. Dit d’una altra manera, la venda d’un gran nombre de bitllets més econòmics provoca que no es puguin assolir els objectius econòmics fixats per l’ATM. Un fet que, com s’ha evidenciat, es produeix a l’estiu amb l’auge del turisme.

La PTP rebutja anul·lar la validesa de la T10

L’associació per a la promoció del Transport Públic (PTP) considera que, en cas de fer-se efectiva l’anul·lació del servei integrat de la T10, seria “un pas enrere juntament amb l’increment de tarifes, contràries al foment del transport públic”. En un comunicat emès aquest dijous, PTP proposa evitar usos abusius amb mesures que no perjudiquin els usuaris i estudiar mesures com la revisió del criteri de subvenció als operadors, convertir la T10 en unipersonal, regular millor els sistemes de venda o assignar part de la taxa turística a la subvenció del transport públic.

PTP lamenta que s’estigui estudiant la possibilitat de suprimir la validesa de la targeta T10, la més utilitzada del sistema integrat, per als municipis de Vila-seca, Salou i Cambrils durant el període estival. Per la plataforma, “una de les característiques que fan atractiu un sistema tarifari integrat és la seva universalitat”, és adir, que un únic títol pot ser utilitzat en tots els transports públics de tota l’àrea geogràfica que abasta.

No obstant, la plataforma també reconeix que “és possible que determinats operadors estiguin utilitzant de manera fraudulenta el títol de transport integrat, produint un increment dels costos del sistema”. Una situació, segons descriuen, “paradoxal”, pel fet que una major utilització del servei, ni que sigui per part de turistes, comporti un major dèficit.

Els beneficiaris de l’ús ‘fraudulent’

La plataforma destaca que la utilització fraudulenta té uns “beneficiaris econòmics directes: els concessionaris que transporten molts més viatgers dels que captarien en absència del sistema integrat”.

Per tant, el col·lectiu en defensa del transport públic defensa que és clau “definir correctament les regles del joc amb els concessionaris, i no perjudicant a l’usuari habitual, com s’eliminarà l’eventual ús abusiu dels títols de transport”.

ERC Tarragonès se suma a les queixes

La Federació Comarcal d’ERC del Tarragonès se suma a les queixes per la possible eliminació d’aquests títols i ha mostrat la seva “preocupació”  per la mesura de l’Autoritat Territorial de la Mobilitat del Camp de Tarragona d’eliminar les targetes integrades T-10 i T-10/30 en algunes línies de transport públic de la Costa Daurada entre el 21 de juny i l’11 de setembre.

ERC Tarragonès considera que es castiga un transport públic “ja insuficient a la comarca i que s’ha de potenciar”. Per altre banda, la formació denuncia que la mesura pot suposar un greuge per “l’accés als llocs de treball del sector turístic”; un fet que considera “molt greu en un moment en què a la comarca del Tarragonès hi ha 21.909 aturades i aturats registrats a les oficines del SOC”.

UGT PortAventura acusa l’ATM de no pensar en els treballadors

Els darrers en criticar la possible eliminació dels títols de transport públic en període estival han estat els representants sindicals d’UGT a PortAventura. Els portaveus sindicals ja han expressat el seu “malestar per la falta de sensibilitat de l’Autoritat davant els problemes dels treballadors al territori”.

Des d’UGT s’exposa com, durant la campanya d’estiu, la T-10 és “una de les targetes més utilitzades pels treballadors de PortAventura i la resta d’emrpeses a la Costa Daurada”. Per tant, entenen, “enlloc de facilitar la mobilitat d’aquests col·lectius als centres de treball de la Costa Daurada, es dediquen a suprimir una de les poques eines útils que fins ara teníem per anar a treballar”.

Els treballadors de PortAventura asseguren que aquesta no és una “mesura aïllada”. Tal i com descriuen, l’ATM ja va suprimir l’any passat alguns dels horaris d’autobusos de línia que donen servei al personal del parc temàtic.

Joan Marc Salvat