TOTS 21

El conseller de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, atenent els mitjans de comunicació després de la reunió de la Comissió de Patrimoni. Foto: Eloi Tost

L’amfiteatre de Tarragona continuarà tancat al públic, com a mínim, fins l’estiu. És una de les explicacions que ha donat aquest dimecres el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, en la primera reunió del Consell Assessor de Patrimoni de la ciutat d’aquesta legislatura. Pinedo ha lamentat la manca de personal al departament de contractació del consistori, fet que endarrereix l’inici de les obres de reforma. Uns treballs que el conseller espera que comencin «abans d’acabar l’hivern». A banda, ha apuntat que enguany l’Ajuntament aportarà uns 400.000 euros per fer obres a la muralla romana, una xifra similar a la que invertirà la Generalitat. També ha avançat que demanaran una subvenció a l’Estat per millorar l’accessibilitat al Fòrum local.
El tancament de l’amfiteatre afectarà directament les representacions previstes pel festival Tarraco Viva i l’espectacle de caire turístic de l’estiu. Pinedo ha explicat que s’està treballant en un espai alternatiu, «proper a la Part Alta», perquè es puguin fer totes les activitats.

Pel que fa a la muralla, Pinedo ha indicat que la Generalitat aportarà uns 400.000 euros per obres de millora i que l’Ajuntament hi invertirà una xifra similar. La part aportada pel Govern prové d’una partida de l’any passat i de l’acord al qual van arribar les dues administracions en una reunió celebrada el desembre. Sobre els treballs, el conseller ha avançat que els que primer es duran a terme són «aquells que posen en perill la seguretat de les persones», és a dir, els destinats a evitar despreniments a la via pública.

El tram per on es començarà és el que va del Fortí Negre fins a la cantonada entre la Via de l’Imperi i la Rambla Vella. A més, el conseller ha advertit que reparar totalment el monument sortirà molt car: «La muralla fa 1.300 metres, i cada tram de 100 metres és un milió d’euros». Encara sobre aquest espai, Pinedo ha avançat que, d’acord amb el Pla Director de la Muralla, es farà un seguiment constant de l’estat per evitar despreniments.

Pretori i Fòrum Local
En relació al Pretori, Pinedo ha explicat que s’estan fent estudis a les parets nord i oest, que són les que estan més malmeses, arran dels despreniments que hi va haver el 2019. , que ara s’ha avaluat el seu estat de conservació i que, segons el resultat de l’estudi, s’intervindrà properament. Aquest és un projecte subvencionat, en part pel ministeri de Cultura.

Precisament a aquest ministeri es vol demanar una subvenció per millorar l’accessibilitat al Fòrum Local. És un dels monuments més oblidats històricament i Pinedo ha reconegut que hi ha un problema perquè no hi ha rampes d’accés per a persones amb problemes de mobilitat. També es vol millorar la museïtzació de l’espai.

Finalment, sobre les obres de les graderies del circ de la plaça dels Sedassos que porten anys d’endarreriment, Pinedo ha confiat que cap a finals de mes es puguin reiniciar els treballs per acabar l’obra, i que haurien de durar unes dues setmanes. Un cop s’obri al públic, el conseller ha indicat que s’avaluarà l’ús que en dona la ciutadania i es farà un procés participatiu per decidir-ne «la funcionalitat». Fins i tot no ha descartat desmuntar l’obra que encara no s’ha estrenat, que ha estat molt polèmica a la ciutat i que ell mateix ha reconegut que no li agrada.

A la comissió hi han assistit consellers de quasi tots els grups municipals, tècnics municipals, i representants de diferents entitats de la ciutat vinculades amb el patrimoni, com l’Arquebisbat de Tarragona, la Real Societat Arqueològica Tarraconense, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, la URV i l’ICAC.

Partits com la CUP i el PSC han criticat l’endarreriment de la convocatòria de la comissió. La reunió fins ara s’ha convocat anualment, i Pinedo ha apuntat que a partir d’ara es farà trimestralment. De fet, en la d’aquest dimarts han quedat molts temes per tractar. La consellera de la CUP, Eva Miguel, ha insistit en la necessitat de convocar una taula per a la gestió del patrimoni. Aquest és un dels punts als quals l’equip de govern es va comprometre amb els cupaires perquè aquests donessin suport als pressupostos.

Eloi Tost