.

 Els serveis tècnics van explicar als veïns que l’objectiu actual de les proves es testejar la tecnologia, entre altres aspectes. Foto: Ajuntament

Aquesta setmana l’equip del Departament de Neteja de l’Ajuntament de Tarragona s’ha reunit amb la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona per començar a preparar la campanya informativa de les proves pilot del tancament dels contenidors als barris de Bonavista, Cala Romana i el Serrallo. Un cop s’hagi fet la instal·lació de la nova tecnologia, els veïns necessitaran una targeta identificativa per poder llençar la brossa al contenidor marró –orgànica- i al gris –resta-. Es preveu que els contenidors estiguin instal·lats al juliol a Cala Romana i el Serrallo i al setembre a Bonavista. El conseller de neteja Jordi Fortuny ha destacat que “aquesta mesura té un doble objectiu: primer millorar el reciclatge de la fracció orgànica, augmentant-ne el tant per cent que es recicla, i segon disminuir la fracció resta que no es pot reciclar i que s’ha de destinar a la planta de valorització energètica de la Mancomunitat de Residus. Cal tenir present que aquest destí implica un cost de 100 euros per tona”.   

Aquesta és la primera reunió informativa amb la Federació d’Associacions de Veïns. Els serveis tècnics van explicar als veïns que l’objectiu actual de les proves es testejar la tecnologia, i detectar quines incidències tenen i com respon la ciutadania, per tal de valorar aplicar-les a tot el municipi en el proper contracte de recollida i neteja. En aquesta primera reunió ja en van sortir aportacions interessants per part dels veïns com la necessitat d’activar un sistema d’assistència individualitzada presencial per a les persones de la tercera edat, les quals poden tenir més problemes amb l’aplicació de les noves tecnologies. Està previst que durant el mes de maig comencin les reunions amb les associacions dels barris afectats.

Recentment ha sortit a licitació el contracte per realitzar la campanya informativa de suport a la implantació del nou sistema de tancament de contenidors d’orgànica i resta i d’identificació d’usuaris del servei de recollida de residus municipals. La campanya s’articularà en 3 fases: en la primera seria la d’informació prèvia, la segona la de posada en marxa de les proves i la tercera fase de seguiment i inspecció de les proves.  Aquesta campanya ajudarà a l’Ajuntament a repartir les targetes, explicar el nou sistema als veïns, resoldre incidències, fer seguiment de possibles abocaments incontrolats, etc. Aquesta fase informativa és essencial per garantir l’èxit del nou sistema, ja que és  molt important que tots els residents tinguin la seva targeta o sàpiguen com obrir el contenidor amb el telèfon mòbil.

Amb el nou funcionament dels contenidors es busca millorar la recollida selectiva, evitant especialment que la matèria orgànica no acabi al contenidor gris. A més, de de l’Ajuntament es vol en un futur aquesta acció es vinculi amb una nova ordenança fiscal de la taxa d’escombraries, que sigui més justa, de manera que qui fa bé la separació de residus pagui menys, i qui utilitza el contenidor gris, pagui més. Recordem que al pressupost de 2021 hi ha una partida de 4,2 milions d’euros només per tractar la fracció resta a la incineradora, la qual anirà en augment els propers anys, ja que la normativa de residus aplica un gravamen a la fracció resta que augmenta any rere any.

Redacció