.

El ple de Tarragona va aprovar donar suport a la celebració del 9N.

El ple de Tarragona va aprovar donar suport a la celebració del 9N.

L’Ajuntament de Tarragona ha decidit paralitzar qualsevol acte relacionat amb la consulta del 9 de novembre. Un informe que firma el secretari general del consistori, Joan Anton Font Monclús, i al qual ha tingut accés Tarragona21, afirma que “l’Ajuntament no pot efectuar cap actuació material de preparació de la consulta popular no refrendària sobre el futur polític de Catalunya”. L’informe, elaborat a instàncies de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros, per saber com actuar després de la suspensió cautelar del Tribunal Constitucional, afegeix que la corporació municipal “no pot realitzar cap actuació directament relacionada amb la consulta, com podria ser el nomenament de coordinador general, o la proposta de locals i meses”.

La ‘suspensió cautelar’ de l’alcalde no hauria de sorprendre. Just abans que el plenari aprovés la moció de suport al 9N, Ballesteros va detallar que posaria totes les facilitats per celebrar la consulta i cediria els espais públics per votar “sempre i quan sigui legal i es respecti la llei”. Ja aleshores, el batlle assegurava que sense un aval del Tribunal Constitucional “tal com està plantejada la consulta, no es podrà celebrar”.

Precisament, la Generalitat havia posat com a termini aquest dimarts, 7 d’octubre, perquè els Ajuntaments facilitessin les dades relatives a les meses electorals, els espais de votació i la coordinació del 9N. També dimarts, s’ha conegut una carta de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, en què insta els ajuntaments i secretaris municipals, consells comarcals i diputacions, a no fer “cap actuació” relativa al 9N. Llanos de Luna recorda als funcionaris que han de complir les resolucions judicials.

La pilota, a la teulada de Vicepresidència

Fins que la suspensió cautelar decretada pel Tribunal Constitucional –d’acord amb el recurs presentat pel Govern espanyol– no s’aixequi o es dicti sentència, el secretari insta a l’Ajuntament de Tarragona a no moure fitxa, promoure ni facilitar la materialització del 9N.

Fonts de l’executiu local consultades per Tarragona21 han explicat que ja s’ha tramès l’informe del secretari a la Vicepresidència del Govern de la Generalitat. El consistori vol saber quins passos recomana seguir el Govern sempre i quan se cenyeixin a l’estricta legalitat de l’Estat i, a dia d’avui, encara resten pendents d’una resposta.

L’informe del secretari

L’informe del secretari, amb data 1 d’octubre, compta de tres pàgines i fa referència a la normativa aplicable al respecte. D’entrada, cita la Llei 10/2014, de 26 de setembre, de consultes no refrendàries i d’altres formes de participació ciutadana; així com el Decret 129/2014, de 27 de setembre, de convocatòria de la consulta. El secretari recorda l’aprovació de la moció en sessió extraordinària, el 26 de setembre, en què s’especificava el suport explícit del ple a la convocatòria del 9N; el suport al president, al Parlament i als partits proconsulta; i, per últim, el compromís de comunicar l’acord a la Generalitat.

Acte seguit, el secretari menciona el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel president espanyol, Mariano Rajoy, “contra els articles 3 a 39 i les disposicions transitòries primera i segona i final primera de la llei 10/2014”. El 29 de setembre el TC admet a tràmit el recurs del Govern central i, automàticament, se suspèn de manera cautelar la llei de consultes, la convocatòria del 9N i tots els “actes o resolucions que s’hagin dictat en aplicació de la mateixa”. A partir d’ara, el Constitucional té un termini màxim de cinc mesos per ratificar o aixecar la suspensió cautelar.

A més d’instar l’Ajuntament de Tarragona a no promoure la consulta, el secretari subratlla que el punt primer de la moció aprovada en el plenari del 26 de setembre relativa a “facilitar els recursos i eines per a la celebració de la consulta i a facilitar la participació (…), com a actuació vinculada a la consulta, s’ha d’entendre suspesa”.

Per últim, el secretari conclou que “els punts de l’acord del consell plenari de l’Ajuntament de Tarragona que no suposen un acte d’execució material, sinó una manifestació política de suport, no es consideren suspesos”.

Joan Marc Salvat