TOTS 21

Una imatge del carrer nió, afectat els darrers anys oel tancament de comerços. Foto: Cedida

La crisi econòmica derivada del coronavirus farà que el consistori tingui enguany una pèrdua d’ingressos de 10 milions d’euros respecte al pressupost municipal que es va provar al desembre. Tot i axò, s’espera poder arribar a finals d’any amb una estabilitat i sense merma econòmica, ha destacat el tinent d’alcalde de Servei Generals, Jordi Fortuny. ‘Hi haurà activitats que no es faran que aniran a eixugar el menyscapte’, ha detallat Fortuny. De fet, des de l’inici de l’estat d’alarma, la recaptació dels tributs ha caigut un 85% respecte el mateix període de l’any passat.

Ho ha explicat l’alcalde, Pau Ricomà, que ha comparegut davant la premsa via telemàtica junt amb la primera tinent d’alcalde, Carla Aguilar-Cunill, i amb el tinent d’alcalde de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny. Ho han fet després d’una reunió mantinguda avui amb els grups polítics municipals per explicitar-los la situació en què es troba el consistori.

Els museus podrien no obrir a l’estiu

Una part important de la merma d’ingressos vindrà de la pròpia caiguda de l’activitat econòmica i productiva, com ara la construcció o la compravenda d’habitatges. També del no abonament de quotes de serveis com el Patronat d’Esports, llars infants o la gratuïtat del bus i de les zones d’aparcament. En impostos indirectes, la davallada serà de 4,7 milions d’euros i de tres milions en taxes. Activitats com les llars d’infants, aparcaments en zones blaves o entrades als museus registren ‘zero entrades d’ingressos’, ha dit gràficament Fortuny i ha detallat que es calcula que algunes d’aquestes activitats estaran inoperatives quatre o cinc mesos. Significatiu és que es calcula que els museus pràcticament no obriran a l’estiu i ho farien els darrers quatre mesos de l’any, i previsiblement amb menys aglomeracions de les que eren habituals.

Necessàriament, el pressupost municipal s’haurà d’ajustar. De fet ja ho està fent gairebé cada dia. La setmana vinent el ple aprovarà una modificació de crèdit per valor de més de 500.000 euros per engegar algunes d’aquestes mesures econòmiques. Fortuny ha explicat que les modificacions de crèdit seguiran i serà la forma de readaptar el pressupost a la realitat canviant. No caldrà fer cap nou ple de pressupostos.

L’Ajuntament pagarà el lloguer als comerços

Davant el panorama econòmic, l’Ajuntament destinarà 300.000 euros a fer-se càrrec del pagament del lloguer dels locals comercials del petit comerç de la ciutat. És una mesura que podria beneficiar a 1.400 llogaters el negoci dels quals tingui un sostre de cash d’un milió d’euros i hi hagi acord entre propietari i llogater. Es tracta de petits propietaris. En tot cas no s’afavorirà econòmicament els grans tenidors de propietats. Ho ha anunciat l’alcalde, Pau Ricomà.

Ricomà ha detallat que s’espera que el primer sector que obri portes sigui el comercial i ha especificat que la prioritat és la de ‘revitalitzar l’economia de la ciutat‘ un cop es torni a la normalitat, a partir de plans d’ocupació i d’un ingent desenvolupament d’activitat pública municipal. Comerç, turisme, patrimoni i cultura són les apostes de reactivació econòmica del consistori junt a la indústria. L’alcalde ha insistit diversos cops en un seguit de missatges clau: la ‘gravetat’ de la crisi i la necessitat de l’aportació extraordinària de l’Ajuntament invertint per ajudar els sectors més afectats.

Ricomà, durant la seva compareixença. Foto: Tarragona Ràdio

La cultura es veurà dotada amb 100.000 euros com a estímul a la realizació dels projectes a la ciutat, mentre Ematsa no cobrarà l’aigua a comerciants i industrials que s’hagin vist obligats a tancar per la crisi. Hi ha una partida de 150.000 euros destinada a aquest fi, mentre que una segona partida de la companyia d’aigües de la mateixa quantitat, derivada del fons social i de contingència, està destinada a famílies vulnerables, ‘que no es quedaran sense aigua’.

Al respecte, els consellers Jordi Fortuny i  Carla Aguilar han destacat que encara hi ha famílies a Tarragona que agafen l’aigua de les fonts i a qui se les està ajudant.

Avui s’han reunit durant més de tres hores els grups municipals per analitzar la situació. Fortuny ha subratllat que els grups estan d’acord amb la modificació de crèdit que es demanarà. Ricomà ha manifestat, al seu torn, que l’Ajuntament ‘no està paralitzat’ i que ‘es treballa per adaptar-se a la nova situació’.

El tinent d’alcalde de Serveis Econòmics ha admès que la tresoreria municipal està ‘tensionada‘ però que es treballa amb previsió. Espera cobrir totes les despeses, com nòmines i pagament a proveïdors, gràcies a operacions de crèdit fins que es comenci a cobrar els impostos, al juliol. Afirma que les inversions no es veuran afectades.

La primera tinent d’alcalde i presidenta de l’IMSS, Carla Aguilar-Cunill, ha explicat que s’han iniciat els tràmits per a la contractació de 16 persones per reforçar els serveis socials municipals, que viuen una situació “insòlita”. Ha avançat que les 17 famílies de Campclar que han de ser reallotjades al Càmping Trillas hi aniran divendres.

Jaume Garcia