.

Josep Poblet, acompanyat dels regidors de Vila-seca també imputats. Foto: Reusdigital

Josep Poblet, acompanyat dels regidors de Vila-seca també imputats. Foto: Reusdigital

L’Ajuntament de Reus no veu indicis de delicte en la peça número 8 del cas Innova, que investiga els contractes del consistori de Vila-seca amb l’arquitecte Jorge Batesteza i que manté imputat l’alcalde del municipi, Josep Poblet, i sis regidors més. Així es desprèn de la decisió presa pels serveis jurídics municipals, a instàncies polítiques, de retirar-se com a acusació en aquesta peça, segons ha pogut saber Reusdigital.cat. D’altra banda, la fiscalia ha acceptat una rebaixa de 80.000 euros en la fiança als imputats, a exepció de Batesteza, i la direcció actual del Servei Català de la Salut defensa la tasca de l’arquitecte i no veu incompatiblitats en la seva relació amb Vila-seca. La CUP i Ara Reus es mantenen personats en la peça.

Reusdigital.cat ha tingut accés a un document que certifica la sortida de l’Ajuntament de Reus com a acusació en la peça d’Innova que investiga els cinc contractes signats entre Vila-seca i Batesteza per a la construcció del CAR del municipi. Així ho comunicava al Jutjat d’Instrucció 3 l’advocat del consistori, Juan Córdoba, el 18 de setembre de 2014. Fonts del govern municipal consultades per aquest mitjà no han volgut valorar aquesta decisió, que valida els arguments donats per l’alcalde de Vila-seca, el convergent Josep Poblet, quan va declarar que no hi havia relació amb Innova, ni tampoc cap delicte en la contractació de Batesteza.

La peça número 8 es troba, a hores d’ara, en suspens, a l’espera que l’Audiència Provincial decideixi sobre el recurs de competència territorial presentat per Poblet i els regidors del seu govern. Tant la CUP com Ara Reus, les altres parts personades, s’hi han oposat contra la marxa del cas a Tarragona i consideren que cal investigar el trossejament en cinc contractes de la tasca de Batesteza a Vila-seca. El període per posicionar-se sobre aquesta qüestió ja ha finalitzat i la decisió de l’ens provincial hauria d’estar al caure.

La direcció del CAT-Salut defensa la tasca de Batesteza

A instàncies del jutge d’Innova, el director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa, ha enviat un document, al qual ha tingut accés Reusdigital.cat, en el que es nega les possibles incompatibilitats de Batesteza en ser contractat per l’Ajuntament de Vila-seca, quan havia estat el gerent d’infraestructures de l’organisme sanitari. Padrosa indica que Batesteza no va tenir res a veure en la decisió del departament de Salut de signar un conveni amb Vila-seca per fer el CAR, en data del 14 de juliol de 2006. “Era un compromís polític”, argumenta el departament.

La participació de Batesteza en l’equipament de Vila-seca s’inicia a partir de 2007, durant la fase executiva, i llavors ja havia deixat el seu càrrec com a gerent d’infraestructures del Servei Català de la Salut, en mans de Jordi Lamas Martínez. Per tant, segons el departament de Salut, no hi hauria cap contradicció entre el càrrec públic que va ocupar l’arquitecte i la seva posterior contractació per part del consistori vilasecà.

Ben diferent és el posicionament de la CUP, que assegura en l’escrit d’oposició al recurs dels imputats que “de les declaracions dels testimonis es dedueix que Jorge Batesteza va ser contractat per la seva situació privilegiada com a antic càrrec del Servei Català de la Salut”. Si l’arquitecte va deixar el seu càrrec públic el 31 de maig de 2007, el 4 de juny del mateix any signava amb l’Ajuntament de Reus per a la construcció del nou Hospital, i a finals del mateix any ho feia amb Vila-seca.

“Amb aquestes maniobres s’aconeguia un doble benefici: per una banda, el senyor Batesteza rebia unes elevades compensacions econòmiques per uns treballs que no realitzava. Per l’altra, els responsables d’Innova i de l’Ajuntament de Vila-seca aprofitaven l’experiència i el contactes que l’arquitecte havia aconseguit durant el seu càrrec al Servei Català de la Salut”, assegura la CUP.

Reusdigital/Grup de Diaris Digitals de Catalunya