.

Imatges retrospectives de la Festa Major del Santíssim Sagrament o de la Minerva de Creixell, entre d’elles una d’histórica de la Processó del Pa Beneit del dia 21 de setembre de l’any 1958. Fotos: Ajuntament

Enguany, al tercer cap de setmana de setembre no hi haurà la Festa Major del Santíssim Sagrament o de la Minerva a Creixell. Els nens i nenes de la Vila no faran la tradicional Processó amb les safates guarnides amb les coques del Pa Beneit pels carrers del nucli històric, des de l’ajuntament fins a l’església, a causa de la situació actual de la Covid-19.

L’Ajuntament de Creixell ha fet oficial avui la suspensió de la Festa Major del Santíssim Sagrament o de la Minerva 2020 i de tots els actes programats que s’havien de celebrar. La regidora delegada de l’àrea de Festes Pili Romero explicava que, “molt a contracor, ens hem vist abocats a suspendre els actes perquè amb l’actual evolució de la pandèmia i els rebrots a Catalunya. Es fa difícil garantir al 100% la seguretat del públic assistent als actes que havíem preparat”. Una decisió presa de comú acord entre els membres de l’equip de Govern Municipal.

L’únic acte de la Festa Major que es realitzarà és l’Ofici Solemne del Santíssim Sagrament el diumenge 20 de setembre de 2020 a les 12:00 h. a l’Església Parroquial de Sant Jaume de Creixell. Hi participarà el Cor de Veus de Torredembarra format per Natàlia Casassús, soprano; David Molina, mezzo; Jordi Voltà, tenor i Marina Ciuró, baríton i organista.

En aquest acte, Mossèn Joan Brulles s’acomiadarà de la Parròquia i del poble de Creixell, després de molts anys com a Rector de la Vila. Molt aviat, el torrenc Mossèn Joan Brulles, marxarà destinat a una nova missió pastoral i eclesiàstica al Marroc, concretament a la ciutat de Rabat.

Enguany les tradicionals coques del Pa Beneit estaran embolicades en plàstic i ja estaran dipositades a l’interior de l’Església de Sant Jaume. No hi haurà la tradicional Processó del Pa Beneit. Un cop beneïdes, es distribuiran entre les famílies de la Vila però no es podran menjar a l’interior de l’Església com era tradicional i se les hauran d’emportar a casa seva. Tampoc es farà la benedicció del vi i la degustació dins de l’Església.

Aquesta festa es feia per celebrar que la verema s’havia pràcticament acabat 

La Festa Major del Santíssim Sagrament que es celebra cada tercer diumenge del mes de setembre des de fa 400 anys, s’anomena també la festa de la Minerva o del Pa Beneït. Abans aquesta festa era la festa major grossa de Creixell.

La Festa Major del Santíssim Sagrament o de la Minerva que s’escau la tercera setmana de setembre és la més sentida i volguda pels creixellencs i creixellenques de soca-rel.

La Festa de la Minerva, que es manté viva encara avui en dia i té els seus orígens el 1620 és la festa gran de la Vila. El nom li vé de la confraria homónima , la seva fundació data del 26 de juliol del 1620 a l’església Parroquial de Sant Jaume.

Aquesta festa es feia per celebrar que la verema s’havia pràcticament acabat en uns temps a on el conreu de la vinya era molt important a Creixell. Però quan l’agricultura i especialment el conreu de la vinya i el cotó a Creixell van deixar pas al turisme com a principal motor econòmic de la Vila, la Festa Major de Sant Jaume es va consolidar com la Festa Major Grossa del nostre poble.

En aquesta festa és tradicional la Processó del Pa Beneit pels carrers de la Vila. Els nois i noies més joves de Creixell porten en unes safates guarnides les coques en processó fins a l’església. Es fa la subhasta de la Coca del Goig a la plaça de l’església i la posterior Processó del Santíssim Sagrament pels carrers de la Vila. Es guarneixen alguns altars durant el recorregut de la Processó per part dels veins de la Vila.

Però enguany no hi haurà ni Processó del Pa Beneit ni la Processó del Santíssim Sagrament ni els tradicionals altars pels carrers. Només es farà l’Ofici Solemne.

Creixell té una parella de gegants de la Vila, el Gilmundo i la Minerva. Ell representa a Artal Gilmundo, el primer Carlà de Creixell que va arribar a la Vila l’any 1083 enviat pel Rei de França. Però la geganta Minerva pren el nom precisament de la Festa de la Minerva.

Redacció