.

L’alcalde de Creixell, Jordi Llopart, fotografiat davant l’Ajuntament. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament de Creixell, governat pel PEDeCat (ex-Convergència) i FIC, ha eixugat els darrers cinc anys cinc milions d’euros del deute de 12,5 milions que va heretar en 2011 d’anteriors consistoris del PP. Això ha estat possible “gràcies a una forta reducció de la despesa, exercint un control important, amb l’entrada de diners del cànon municipal del Mercat Municipal i amb aportacions de la Generalitat”. Així ho ha resumit en una entrevista concedida a Tarragona21 el seu alcalde, Jordi Llopart.

Només del cànon privat de l’empresa del Mercat Municipal (1.200.000 euros) es va poder destinar un 60 per cent a pagar deute bancari amb el BBVA. Queden ara pendents 400.000 euros per liquidar-lo, que serà en 2018. Del total, resta pendent, per tant, retornar 7,5 milions d’euros a l’Estat. L’Ajuntament va haver d’avançar el pagament al nombrós gruix de proveïdors que trucaven a la porta del consistori per factures impagades. Un segon deute neix de les empreses que no es van acollir al pagament de proveïdors que facilitava l’Estat, a més de deutes a la Seguretat Social i una part de deute propi.

Sense amenaces d’Endesa

Un detall que l’alcalde subratlla quant a la millora substancial que s’està vivint en el camp del deute: “No hem rebut cap carta d’Endesa amenaçant-nos de tallar-nos la llum, com passava el 2015. Paguem 250.000 euros anuals a la companyia”. Un altre fet a destacar és que “estem al corrent del pagament a Hisenda i la Seguretat Social, amb la qual cosa podem accedir a subvencions oficials”.

“Els anys 2014, 2015 i 2016, l’Ajuntament ha pagat tot el que el propi Ajuntament ha generat”, ha subratllat Llopart. Li ha anat a favor la revisió cadastral de l’Estat, que ha incrementat anualment el valor un 10 per cent. Tot plegat, un pressupost municipal que en 2012 era de 3,9 milions d’euros ara és de 5,2 milions.

Al respecte, el consistori tenia congelat el pressupost, perquè no va ser aprovat en sessió plenària a finals de novembre, fins que el passat 26 de gener es va aprovar pel ple en un segon intent. La congelació del pressupost, no obstant això, “no hagués tingut cap afectació perquè hi ha molt poc marge d’actuació. Els ingressos no augmenten. El que sí trobava a faltar era aportacions per part de l’oposició. Si no se m’assegurava que s’aprovava, no el presentava de nou al plenari”. Finalment, Llopart va iniciar al mes de gener una ronda de contactes amb l’oposició, i va poder aconseguir l’abstenció d’ICV a canvi de més partides socials.

El ple dels pressupostos

Finalment, ICV es va abstenir el passat dia 26 i els pressupostos de 2017 van ser aprovats per 4 vots a favor (CiU i FIC) , tres en contra (ERC i PSC) i tres abstencions (PP i ICV). ICV va aconseguir incrementar la partida de Serveis Socials de 6.000 a 20.000 euros per a 2017, fet que va provocar que canviés el seu vot negatiu del ple de novembre a abstenció del passat dia 26. L’absència de la portaveu d’ERC, Beatriz Bravo, que va provocar el trencament del pacte de govern en només quatre mesos de mandat i que ha abandonat l’Ajuntament per motius laborals, va afavorir que s’aprovés el pressupost. De fet, si ICV hagués votat en contra, s’hagués produït un empat i l’alcalde hagués pogut fer valer el seu vot de qualitat per aprovar-los. El ple justament va donar compte de la seva renúncia, amb la qual cosa ERC passava en aquesta sessió de tenir dos regidors a tenir-ne un.

Llopart: ‘Intentarem reunificar el deute amb un crèdit a deu anys’. Foto: Tarragona21

Les prioritats de 2017

Les prioritats de l’Ajuntament de Creixell per a 2017 seran “intentar accedir al Pla d’ordenació de l’administració local per tal de reunificar el deute amb un crèdit a deu anys”, amb la qual cosa els interessos baixarien del 6 a l’1,2 per cent amb una carència de dos anys. “Ara tenim un pagament de 360.000 euros en interessos cada any”, recorda Llopart. A més, l’Estat ingressa un 50 per cent, fet que s’alliberaria amb aquesta operació de reunificació de crèdits. El juny comença el termini per fer la gestió, que de tirar endavant s’aplicaria en 2018.

L’Ajuntament disposarà en els propers temps de més recursos quan s’acabi el crèdit del BBVA en 2018, retornar diner a empreses que van recórrer judicialment els impagaments i es paguin les pròrrogues de la Seguretat Social.

En 2017 no hi haurà inversions, sinó obres de manteniment, com ara “la pista poliesportiva o els parcs infantils, que estan abandonats”. L’Ajuntament intentarà comptar amb un socorrista de platja. Altres treballs faran referència a l’asfaltat i la il·luminació.

La zona del Baix Gaià està ‘una mica abandonada’

Els darrers anys hi ha hagut, especialment a Creixell, un clar malestar amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona pel que es considera “un cert abandó” en la seva promoció, que s’observa que se centra molt en les grans ciutats turístiques de la costa. “El turisme a Creixell ha canviat. Hi ha molt de turisme familiar que ve als càmpings i ens demana rutes per fer cap a l’interior i llocs a visitar. Aquí és on hem de trobar l’encaix de com fer-ho amb la Diputació”, destaca Llopart, que recentment ha signat un acord de promoció turística amb la Diputació i aquest dijous rep una visita del seu president.

L’N-340: ‘Tot ha estat una mentida’

Respecte a l’etern conflicte de la carretera N-340, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, anunciava recentment el previsible desviament dels camions cap a l’autopista. Llopart considera que “caldria donar bonificacions als turismes, però com a solució provisional. Jo no em crec res del Ministeri de Foment, ens han enganyat anunciant el desdoblament”.

Llopart jutja “de molt mala educació” que l’anterior ministra (Ana Pastor) “no rebés 12 alcaldes de la zona que la van anar a veure” ja que “s’acostaven les eleccions”, i en canvi ho fes en el seu lloc el secretari d’Estat d’Infraestructures. També tira en cara al Ministeri que al Congrés es digués que els camions discorrerien gratuïtament per l’autopista “i no ha estat així. Tot ha estat una mentida”.

Jaume Garcia