.

Imatge del plenari de dimecres passat. Foto: Ajuntament

El Ple ordinari de l’Ajuntament de Castellvell del Camp va donar llum verda, aquest dimecres 1 de desembre, a l’aprovació inicial d’un pressupost de 2.902.722,11 euros per a l’exercici del 2022, que suposa un increment de 435.000 euros respecte al pressupost anterior. Els comptes van ser aprovats amb els vots favorables de l’equip de govern (ERC i Ara Castellvell) i amb l’abstenció de l’oposició (Junts per Castellvell i PSC). En el capítol d’inversions, destaca la compra de l’edifici del magatzem de la Cooperativa, el camí peatonal de Castellmoster o la reforma de la sala de vetlles. Com a novetat, aquest serà el primer exercici en què s’inclourà la proposta guanyadora dels Pressupostos Participatius del 2021, que va ser la instal·lació d’un tendal per a l’ombra al pati de l’escola i d’un rocòdrom.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, ha definit els nous comptes com “uns pressupostos socials, fets i pensats per a la gent”. Una prova d’això, ha dit, és la compra del celler “per assegurar que es quedi i doni servei al poble”. Sabaté també destaca que aquest pressupost “està molt lligat a la renovació energètica que estem començant a implantar”. El batlle també ha remarcat que s’han congelat les ordenances del 2022 per evitar incrementar la pressió fiscal sobre la ciutadania i ha afirmat que els diners que el consistori deixarà d’ingressar en concepte de plusvàlua “tampoc afectarà la butxaca dels nostres veïns veïnes”

En l’apartat d’ingressos, les partides més importants s’obtindran del capítol d’impostos (1.217.646,51e); la participació als ingressos de l’Estat (528.000e); taxes, serveis i preus públics (332.376,33e); la subvenció de la Diputació de Tarragona del PAM 2021 i 2022 (304.287,27e); la venda de terrenys del SAU-8 (304.287,27e); la participació als ingressos de la Generalitat (92.000e) i l’Impost sobre Construcció, Instal·lacions i Obres (50.000e).

Les inversions

La inversió més destacada és l’operació de compra de l’edifici del magatzem de la Cooperativa (220.000e), que passarà a ser de titularitat municipal. Foto: Ajuntament

El pressupost inicial del 2022 contempla un capítol d’inversions de 616.388,25 euros. La inversió més destacada és l’operació de compra de l’edifici del magatzem de la Cooperativa (220.000e), que passarà a ser de titularitat municipal. L’actuació preveu l’adequació de l’equipament per convertir-lo en una sala polivalent, que estarà oberta tant a la programació d’activitats municipals com de les entitats del poble. D’aquesta manera, Castellvell guanyarà un espai amb més capacitat ja que la sala polivalent de l’Ajuntament només permet acollir actes de petit format.

Altres inversions destacades del 2022 seran la instal·lació de plaques solars al Poliesportiu (107.351,20e); l’execució del camí peatonal de Castellmoster (63.666,40e); la reforma de la sala de vetlles -inclosa en el PAM- (61.713,13e); el reforç d’una part del refugi antiaeri (20.000e) o el canvi de parques de les llars d’infants (13.764e).

El tendal per a l’escola, proposta guanyadora dels Pressupostos Participatius

Com a novetat, el pressupost d’inversions inclourà per primera vegada una partida destinada a la proposta guanyadora dels Pressupostos Participatius del 2021, que ha estat el projecte d’instal·lació d’un tendal per fer ombra a l’escola Santa Anna (30.000e). Es tracta d’una vella reivindicació de la comunitat educativa que es traduirà amb la construcció d’una gran marquesina, que anirà acompanyada d’una zona de lectura i d’un rocòdrom, entre altres elements.

Els comptes del 2022 també destinaran una partida de 225.216,88e a l’amortització de préstecs i, d’aquesta manera, s’eixugarà l’endeutament.

Noves bonificacions de la taxa d’escombraries i de les tarifes d’aigua

L’últim plenari de l’any també va acordar per unanimitat l’aprovació inicial de la modificació de la taxa de recollida d’escombraries. El canvi més significatiu és la bonificació del 50% de la taxa d’aquells contribuents que obtinguin uns ingressos anuals de la unitat familiar inferiors als establerts per l’indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM) 14 pagues. Per gaudir d’aquesta bonificació, el sol·licitant haurà d’estar empadronat a Castellvell, amb un antiguitat mínima de dos anys de residència, i haurà de demostrar el seu topall d’ingressos amb la presentació de la declaració de la renda. A més, segons aquesta modificació, els “patis” -local destinat generalment a aparcar vehicles i altres usos no residencials- estaran exempts d’aquesta taxa.

El plenari també va donar llum verda al conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal del Baix Camp i l’Ajuntament de Castellvell del Camp per regular la delegació a favor de la comarca dels serveis de gestió de residus municipals. Aquest punt va es va aprovar amb els vots dels grups del govern (ERC i Ara Castellvell) i del PSC, i l’abstenció de Junts per Castellvell.

El ple també va aprovar per unanimitat les bonificacions de les tarifes dels serveis d’aigua potable. Gaudiran d’una bonificació del 50% de la quota fixa, del 50% del primer tram i del 25% del segon tram, els contribuents que obtinguin uns ingressos anuals de la unitat familiar inferiors als establerts per l’IPREM. No obstant això, aquelles famílies formades per cinc o més membres, gaudiran d’una bonificació del 50% de la quota fixa, del 50% del 70% del primer tram i del 50% del segon tram.

Altres acords

La sessió plenària va aprovar al preu públic per espectacles, actuacions culturals, musicals, o anàlogues organitzades per l’Ajuntament. També va acordar l’aprovació inicial del Reglament d’ús de la Biblioteca Municipal, que s’ha adaptat al de la Xarxa de Biblioteques Públiques de Catalunya. Els grups municipals també van aprovar el Reglament d’Honors, Distincions i Protocol de l’Ajuntament i el Pla Local de Joventut. Tots aquests acords es van prendre per unanimitat.

En un altre punt de l’ordre del dia, el Ple va aprovar amb els vots del govern (ERC i Ara Castellvell) i del PSC, i amb el vot en contra de Junts, la delegació de competències del Ple a favor de la Junta de Govern Local per l’establiment o modificació de preus públics. La raó exposada pel govern no és altra que donar més agilitat a aquests tràmits.

Finalment, el plenari va acordar una moció d’ERC pel reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal, que va ser recolzada per tots els grups.

Redacció