.

.

TOTS 21

Imatge d’una de les pancartes que poblen la urbanització. Al fons, una de les torres del terme de Castellvell. Foto: Tots21

L’Ajuntament de Castellvell del Camp està compromès amb ‘el soterrament definitiu’ de la línia d’alta tensió que travessa des dels anys 70 la Urbanització El Pinar, ‘i que es faci el més aviat possible’, un problema endèmic que afecta dos termes municipals, els de Castellvell i el de Reus, i que ara ha revitalitzar amb l’impuls donat des de Castellvell i des de l’Associació de Veïns. Així ho ha declarat l’alcalde de Castellvell, Josep Manel Sabaté, a Tots21.

La imatge icònica del conflicte la dóna un pobre avellaner que ha tingut la valentia de créixer dins el parterres senyalitzats on se situa una de les torres. ‘La urbanització va ser construïda a inicis dels anys 70 en un lloc il.legal, sota unes línies d’alta tensió, segons la mateixa legislació franquista de 1966’, han subratllat al seu torn el tinent d’alcalde i regidor de Salut de Castellvell, Jordi Jové, i el tinent d’alcalde Jordi Fortuny.  ‘En l’any 2002, una resolució del Parlament instava a soterrar totes les línies elèctriques possibles. Es va fer així en gairebé totes les que hi havia, però no en aquesta’.

El consistori ha donat impuls en aquest nou mandat a la petició de soterrament, amb l’afegit que en el projecte que ja existia no es contemplava el soterrament d’una de les torres que són en terme de Castellvell. ‘Volem que també se soterri i que no quedi a la vista com a suport d’altres torres’, ha afegit Jové.

El consistori de Castellvell porta aquest mandat reunint-se amb responsables del Department d’Economia de la Generalitat i de l’Institut Català de l’Energia, a la vegada que s’ha reunit amb la presidenta de la Diputació de Tarragona i vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, ‘que s’ha compromès a afrontar el tema i s’hi ha mostrat molt interessada’, ha subratllat Jové.

Els veïns, per la seva part, han iniciat una campanya reclamant el soterrament penjant unes visibles pancartes a les façanes i balcons de les seves vivendes amb el lema: ‘Prou torres. Prou de promeses’.

El conjunt suma set torres en aquesta avinguda, que comparteixen els dos municipis. A Reus, l’avinguda s’anomena de les Torres i a Castellvell, avinguda President Companys. A Reus hi ha sis torres al seu terme i a Castellvell, dues, tot i que una d’elles la comparteix amb Reus, on fa la partió del límit.

Un avellaner, sota una de les torres d’alta tensió. Foto: Tots21

La qüestió és que els ajuntaments de Reus i Castellvell, Endesa i l’ICAEN van signar un conveni en 2006 destinat al soterrament d’una tram de la línia a 110Kv Reus-Valls i Reus-Serós, que inclou el soterrament de sis de les torres, conveni refermat amb un altre de 2010, però que degut a la crisi no es va poder executar en desestimar-lo Reus i la Generalitat. Castellvell vol que es reprengui, ara bé, incloent-hi el soterrament de la torre número 7.

‘En 2010, el projecte costava 3,7 milions d’euros, dels quals Reus se’n faria càrrec d’1,1 milions; l’ICAEN, 2,9 milions; Castellvell, 94.000, i Endesa, 132.000. L’any 2012, l’alcalde de Reus comunicà per carta als veïns que el tema estava molt avançat però posteriormente en plena crisi va haver de destinar el pressupost a altres finalitats. Quan es va parlar amb l’ICAEN tampoc disposava de diners. El tema va caure en l’oblit’, afirma Jové. En 2020, amb l’empenta institucional feta per l’Ajuntament de Castellvell, la Generalitat s’estava movent per cercar partides plurianuals per desencallar el projecte en els propers anys. Ara caldrà actualitzar el conveni, que s’inclogui la torre 7 i s’actualitzin costos i treballs

L’Ajuntament de Castellvell va vendre un solar per poder disposar de diners al seu moment i ara ‘està en total disposició de fer el mateix i afrontar el cost superior de soterrar el nostre tram, també la torre 7’, subratllen l’alcalde i el tinent d’alcalde.

Jové, metge de professió, vol destacar especialment que sempre hi ha hagut la sospita que l’exposició continuada a les línies d’alta tensió en zona habitada, com és aquest cas, es relacionen amb patología. Cada cop més es relacionen simptomes de sensibilització com fatiga crónica, migranyes freqüents problemas de concentració, insomni i potser d’altres més greus però de les que no tenim demostració causa efecte hores d’ara

Redacció