TOTS 21

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i la regidora de Benestar, Hélène Arcelin, han llegit aquest matí la declaració institucional per reivindicar i defensar els drets del col·lectiu LGBTI. Foto: Ajuntament

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i la regidora de Benestar, Hélène Arcelin, han llegit aquest matí la declaració institucional per reivindicar i defensar els drets del col·lectiu LGBTI. La lectura i concentració ciutadana d’avui, 28 de juny, ha estat el primer acte de les jornades organitzades pel Servei Municipal d’Atenció Integral a les Diversitats Afectives, Sexuals i de Gènere (SAI DASiG) de l’Ajuntament de Cambrils amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGBTI.  

Aquesta tarda s’emetrà l’espectacle familiar de contes «Els colors de cadascú» de la companyia «Fes-t’ho com vulguis» pel canal de youtube de la Biblioteca Josep Salceda i Castells: CanalBibCambrils. A més, el dimecres, 30 de juny a les 19:30 hores s’ha programat  una sessió de Silent Estatic Dance facilitada per la musicoterapeuta Berta Sala Margalef (@berta_shamana_dj_) a la platja de davant de l’Escola d’Hoteleria (les places són limitades i cal inscripció prèvia a https://forms.gle/Z1LfSxwf6qPgrQUs6). Per a més informació, podeu consultar la pàgina web: https://www.cambrils.cat/igualtat. 

Per altra banda, des de la setmana passada s’estan difonent per les xarxes socials diferents cartells que formen part del nou projecte «Desmuntant Estereotips», que interpel·len directament a la població, per tal de desmuntar diferents estereotips referents al col·lectiu LGBTI+.

Declaració Institucional 

L’Ajuntament de Cambrils està compromès amb el reconeixement de la diversitat en l’orientació sexual, la identitat de gènere i l’expressió de gènere, la protecció dels drets de lesbianes, gais, bisexuals, trans* i totes les identitats recollides en l’acrònim LGBTI+.

Avui, 28 de juny, és el Dia per l’alliberament Lesbià, Gai, Bisexual, Transsexual i Intersexual en record dels anomenats fets de Stonewall. Aquell dia, persones transsexuals i homosexuals van dir prou per primer cop a la discriminació a la que havien estat sotmeses durant segles i va néixer el moviment d’alliberament LGTBI.  

Aquest 2021, marcat encara per la influència de la Covid-19, s’han fet visibles diversos casos de LGBTI-fòbia en àmbits com la família, en especial de persones trans* molt joves; a les xarxes socials, i diferents episodis d’agressions físiques a persones del col·lectiu LGBTI.

Catalunya ha liderat l’avanç en el reconeixement de la diversitat sexual, afectiva i de gènere i de la lluita contra la LGBTI-fòbia, amb l’aprovació de diverses lleis, la creació de la xarxa de Serveis d’Atenció Integral (SAI), que són punt d’informació, assessorament i recolzament de les persones LGTBI i de visibilització del col·lectiu, i amb el compromís de Mossos d’Esquadra i Policies Locals en la lluita contra la LGBTIfòbia. 

Des de l’Ajuntament de Cambrils, volem reivindicar i defensar els drets del col·lectiu LGTBI. Atès que encara hi ha focus d’LGTBI-fòbia a casa nostra, fem una crida a les persones afectades a no callar i utilitzar els canals que tenen al seu abast en el nostre municipi, i demanem a tota la ciutadania que s’impliqui en la defensa dels drets i llibertats de les persones LGTBI. Al cap i a la fi, els drets del col·lectiu LGBTI són els drets de tothom, com a Drets Humans que són. 

I per això, donem suport i fem pròpies les reivindicacions que el Consell Nacional LGBTI fa públiques en el seu manifest:

  • El rebuig a la limitació de la llibertat que en el Registre Civil encara impedeix el registre de les filles i fills de les famílies homoparentals o el canvi de nom de les persones trans*.
  • Que des de Catalunya es pugui gestionar el dret d’asil i la protecció de manera especial d’aquelles persones LGTBI que es troben en situacions vulnerables i de les que no han pogut accedir a una regularització de la seva situació legal.
  • Continuar avançant en la formació específica pel professorat de la diversitat i de la realitat LGTBI, que permeti la creació d’espais segurs i de confiança per l’alumnat LGTBI, respectuosos i lliures d’LGTBI-fòbia.
  • La modificació de tots els impresos i formularis administratius de caràcter sexista i/o binarista.
  • En el camp de la salut cal garantir el dret  a la reproducció assistida a dones lesbianes i als homes trans* i  la reducció de les llistes d’espera en aquest camp.
  • Continuar la descentralització del Servei de Trànsit, que atén les persones TRANS*, implementant la seva presència a totes les regions sanitàries de Catalunya per facilitar els processos de transició arreu.
  • Millorar l’accés a la informació de les persones del col·lectiu LGBTI amb diversitat funcional, en igualtat de drets de la resta de ciutadania.
  • La creació i administració d’un d’espais inclusius i segurs per a les persones grans LGTBI i/o intergeneracional LGTBI (residència, apartaments amb serveis, etc.) així com la formació de les persones que treballin amb persones grans i dependents.
  • Tenir molt present el món rural, on el nombre de persones del col·lectiu LGTBI és menor i està més disseminat, ajudant a disposar d’espais de trobada i oferir serveis de suport al col·lectiu i promoure activitats que ajudin a visualitzar-lo des de l’administració de proximitat.
  • Continuar implementant la llei 11/2014 adaptant-la a les noves necessitats i traduint els seus articles en accions, protocols i Plans de polítiques públiques d’una manera integral on totes les administracions i la societat civil i trobin els espais en comú per fer-ho possible.

L’Ajuntament de Cambrils està fortament compromès per la garantia dels drets de les persones del col·lectiu LGBTI i per tant, amb les polítiques públiques que ho fan possible. En aquest sentit, s’ha enfortit el Servei d’Atenció Integral local per tal que aquest servei esdevingui un referent a la ciutat del col·lectiu LGBTI i de la ciutadania en general. En el marc de la commemoració del dia 28 de juny, ens adherim a la campanya  «Fem els cims dels Drets LGBTI», penjant la pancarta de l’Arc de Sant Martí, amb la fita d’assolir els més alts nivell dels drets LGBTI.

Redacció