TOTS 21

Imatge de la presentació. Foto: Ajuntament

L’equip de govern de l’Ajuntament de Cambrils i el personal tècnic d’Urbanisme i Obra Pública han presentat avui els detalls de tres projectes d’infraestructures clau per la transformació urbanística del municipi inclosos al Pla d’Acció Municipal 2019-2023. L’acte s’ha hagut de celebrar amb una assistència de públic restringida per les mesures de seguretat sanitària però també s’ha pogut seguir en directe per Ràdio Cambrils, el canal de Youtube i el perfil d’Instagram de l’Ajuntament. L’acte es pot recuperar des d’aquest enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=HJHZ1iVQx9A. 

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha destacat l’aposta del govern per la millora de l’espai públic, el medi ambient, la mobilitat i el transport sostenible, treballant amb una visió de futur a curt, mig i llarg termini. En aquest sentit, canvis produïts en els darrers anys, com la posada en funcionament del nou traçat ferroviari o anteriorment la construcció de la variant de la N-340, es plantegen com un punt d’inflexió i una nova oportunitat per definir nous eixos com l’Avinguda de l’Esport, la remodelació de la Rambla Jaume I i la reconversió de l’espai de les antiga via del tren.

Per la seva banda, el regidor d’Urbanisme i Obra Pública, Enric Daza, ha afirmat que en tots aquests projectes s’ha implementat l’estratègia urbanística necessària perquè conceptes com l’urbanisme comercial, la sostenibilitat i la cohesió de la ciutat siguin la columna vertebral d’una planificació més moderna, intel·ligent, transitable i pràctica. El regidor també ha posat en valor el compromís del govern per trobar solucions als grans reptes de la ciutat i ha agraït l’esforç i el treball transversal dels diferents departaments implicats.

A continuació, l’arquitecte municipal, Víctor Pujol, ha parlat d’un model de ciutat que cada vegada tendeix més a allunyar els vehicles dels nuclis urbans per prioritzar els vianants, generant zones pacificades i fomentant una mobilitat sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

Planta del projecte de la Rambla Jaume I.

L’arquitecte ha estat l’encarregat d’exposar dos dels grans projectes prioritaris del govern per aquest mandat. El primer ha estat el projecte de la Rambla Jaume I, que consisteix en convertir el tram entre la plaça de la Constitució i el carrer Drassanes en una via de plataforma única amb espais verds, mobiliari urbà i prioritat per a vianants. 

La versatilitat d’una urbanització a un sol nivell, que s’adapta a les diferents amplades del carrer, permetrà adequar la rambla i els carrers transversals a les necessitats de cada moment. La previsió és que la circulació en aquesta zona comercial es redueixi progressivament i deixi pas a un espai exclusiu per a vianants i mini-mobilitat. Aquest procés de vianalització es portarà a terme en diferents fases, contemplant les alternatives de mobilitat que suposarà la integració de l’antiga via a la trama urbana.

Planta del projecte de l’avinguda de l’Esport.

El segon projecte exposat ha estat l’avinguda de l’Esport, ja aprovada definitivament pel Ple, que serà un nou vial de circumval·lació, la nova entrada nord de Cambrils i una connexió estratègica amb l’alta velocitat. L’avinguda connectarà el nucli urbà, la zona esportiva municipal i la nova estació amb l’A7 i l’AP7; facilitarà l’entrada i sortida al barri antic, i descongestionarà el trànsit de vehicles i bicicletes que es desplacen cap als nous equipaments.

L’avinguda de l’Esport serà una via de doble calçada i mitjana central enjardinada, amb arbres i voreres laterals asfaltades, que donarà continuïtat al carril bici i a les solucions constructives i materials de la urbanització de l’avinguda Charles Darwin. 

Eix Cívic.

Finalment, l’arquitecte municipal i cap d’Urbanisme, Elena Pijoan, ha presentat el projecte de reconversió d’aquest traçat ferroviari, que permetrà eliminar una barrera arquitectònica, recosir la xarxa bàsica de vials a nord i sud de la infraestructura i crear un eix verd en forma de parc lineal pensat per vianants i vehicles de mobilitat personal. 

L’arquitecte ha presentat un estudi realitzat per l’equip de Batlle i Roig Arquitectura en col·laboració amb els serveis tècnics municipals que preveu, per una banda, integrar el traçat amb la trama urbana i els punts de creuament i, per l’altra, crear un eix cívic en forma de via verda al llarg de tot el traçat de la via, des de la Riera d’Alforja fins al terme municipal de Salou. 

Aquest eix serà una oportunitat per suprimir ponts i altres elements que divideixen el municipi, transformar espais fins ara residuals i redefinir la ubicació dels futurs equipaments i zones verdes properes al traçat. Per aconseguir-ho l’Ajuntament de Cambrils ha presentat al·legacions a l’estudi informatiu de la Generalitat, per ampliar l’àmbit d’actuació i urbanitzar l’entorn de façana a façana. 

Redacció