TOTS 21

Els alumnes del PTT d’Auxiliar en Vivers i Jardins han traslladat a primera línia de mar la cymodocea acumulada pel temporal. Foto: Cedida

Els alumnes del Pla de Transició al Treball (PTT) d’Auxiliar en Vivers i Jardins d’Altafulla han començat a treballar aquest dijous al matí en la renaturalització de la zona del Fortí de la platja.

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla ha aprofitat la gran quantitat de cymodocea que ha acumulat el temporal Glòria en aquest tram per reprendre la intervenció que ja va iniciar durant la darrera edició de la jornada mediambiental ‘Viu la platja!’, el passat mes de novembre.

Es tracta de la primera de les accions que contempla l’estudi que el consistori ha encarregat a la consultoria ambiental Qu4tre, liderada per Xisco Roig, i que ha de permetre una gestió sostenible de la platja. La coalcaldessa i regidora de Medi Ambient, Alba Muntadas, ha explicat que aquesta nova acció ha de servir com a punt de partida d’aquest nou model de gestió. Consisteix en “avançar la cymodocea a primera línia de mar amb la voluntat que actuï com a barrera de protecció en futurs temporals, i ajudi a fixar la sorra en aquest tram”.

L’actuació es desenvolupa sota la supervisió de l’Associació Mediambiental La Sínia. L’entitat forma l’alumnat del PTT en l’àrea forestal, i hi col·labora setmanalment amb petites accions de manteniment del medi natural. El
coordinador de l’entitat mediambiental, Hèctor Hernàndez, ha explicat que enguany centraran els seus esforços en “consolidar aquest cordó dunar” del tram nord de la platja. Les tasques de trasllat de la cymodocea que s’han posat en marxa aquest dijous s’allargaran fins la setmana vinent, i a partir de mitjans del mes de febrer, els treballs se centraran en la substitució de les espècies invasores – dits de bruixa i atzavaresper espècies autòctones. La intenció també és abalisar la zona. La idea és que aquest cordó dunar funcioni com reservori de sorra, com ja ho estan fent les dunes de la zona del Vinyet.

Es preveu que la intervenció s’allargui fins a finals d’aquest 2020 amb “la màxima vinculació de la societat perquè participi activament en la conservació i millora del seu entorn natural”. Una implicació que també ha destacat la coalcaldessa, Alba Muntadas, qui ha insistit en la necessitat de “conscienciar la ciutadania d’aquest canvi de mentalitat en la gestió de les platges”. En aquest sentit, ha demanat “no veure la cymodocea com a brutícia, sinó com un sistema de manteniment i autoregulació natural”. També s’ha mostrat contrària a
les reposicions artificials sistemàtiques, que “no són ni necessàries ni bones pel dinamisme de la platja”.

Xisco Roig ha elaborat estudis com a consultor ambiental liberal en planificació, ordenació de recursos naturals, gestió litoral i turisme sostenible per a diferents administracions públiques. Ha estat el director del servei de gestió litoral de Menorca, de la Reserva de Biosfera, i ha realitzat programes i plans de gestió litoral de platges i dunes en Parcs Naturals de Balears i Catalunya i d’Amèrica Central, així com la redacció de criteris de gestió per a ajuntaments del litoral. Ha publicat articles en revistes nacionals i internacionals sobre processos geomorfològics i de gestió litoral, basada en criteris geoambientals i socials.

La diagnosi de la platja d’Altafulla finalitzarà entre els mesos de febrer i març, i clourà amb una presentació pública amb les conclusions i les solucions a aplicar en funció de les prioritats.