.

.

TOTS 21

El temporal s’ha endut bona part de la sorra de la platja d’Altafulla. F: Mar Rovira

L’Ajuntament d’Altafulla (Tarragonès) demanarà a Costes noves aportacions de sorra a la platja del municipi malmesa en el darrer episodi de mala mar d’aquest juny. El consistori es reunirà aquest dimarts amb els responsables del Ministeri per tractar aquesta qüestió i no descarta assumir l’adquisició de sorra, si Costes no ho fa. L’alcaldessa de la localitat, Montse Castellarnau, ha defensat el moviment de sorra fet fa dues setmanes, d’uns 10.000 metres cúbics, malgrat que el temporal hagi buidat la platja. “Sense aquestes aportacions, el temporal s’hauria emportat la zona de Botigues de Mar. Ens ha salvaguardat de mal majors, ha estat un encert”, ha dit aquest dimecres. La batllessa també ha criticat la gestió feta per l’anterior govern.

Els moviments de sorra van començar el dimarts 14 de juny i van acabar el divendres 17. Segons ha explicat Castellarnau, les aportacions només van durar un cap de setmana, ja que l’episodi de mala mar dels darrers dies ha provocat afectacions a la zona de Botigues de Mar, del Fortí i bona part de la platja. L’alcaldessa ha assenyalat que d’ençà que governen han implementat un nou pla de xoc, que es basa principalment, en aportacions “immediates” i urgents” de sorra quan és “necessari”.

La batllessa també ha criticat la gestió feta per l’anterior govern. “Ens enfrontàvem a tres anys en els quals el govern de l’EINA” havia implantat “un projecte d’intervenció a la platja no consensuat i imposat”. segons Castellarnau, aquest model suposava” no fer aportacions de sorra -s’havien negat a fer-ho fins i tot els primers dies d’aquest mes de maig-, havia arrancat les atzavares per crear dunes artificials i barreres de canyes per fer reservoris i havia desatès els problemes econòmics i socials que el seu plantejament provocava al municipi”. Castellarnau ha sentenciat afirmant que “totes les accions dutes a terme s’han mostrat davant de l’embat del mar totalment inoperatives i alguna clarament perjudicial”.

El Ministeri va aportar uns 10.000 metres cúbics a la platja del municipi que l’últim temporal s’ha emportat. Tot i això, l’alcaldessa ha assegurat que l’actuació ha estat un “encert” perquè si no s’hagués fet s’hauria ensorrat, sosté, l’àrea de Botigues de Mar. “Malgrat que sembli que s’hagin tirat els diners i els recursos, no ho ha estat, sinó que ha estat un coixí que ens ha salvaguardat d’un mal major”, ha defensat. Davant d’aquesta situació, l’equip de govern té previst reunir-se amb Costes aquest dimarts per veure com recuperar la zona danyada. Castellarnau demanarà al Ministeri que assumeixi el cost de les noves aportacions, però ha apuntat que el consistori pot encarregar-se de l’adquisició de sorra. Amb tot, ha recordat que és Costes qui obté la sorra i decideix on es col·loca.

L’alcaldessa s’ha mostrat confiada que podran salvar la temporada d’estiu amb nous moviments de sorra. Tot i això, ha remarcat que corren el risc que nous temporals s’enduguin les noves aportacions. També ha apuntat que calen solucions a llarg termini per solucionar els embats de les borrasques. Per ara, indica, s’ha engegat un procés de debat amb experts per determinar quina és la millor actuació. “Amb escullera submergida, espigons o replantació, els tècnics ens ho diran. Hem obert converses amb tècnics per obrir el debat i començar a prendre solucions”, ha afegit.

L’exalcalde Molinera es defensa

L’exalcalde Jordi Molinera, actualment regidor a l’oposició, ha rebatut els arguments del govern municipal en una roda de premsa posterior. Molinera ha assegurat que és “fals” que en els darrers tres anys no s’hagi aportat sorra a la platja. Segons l’edil, el seu govern va moure sorra l’any 2020 des de Tamarit a Altafulla i dels espais dunars on era necessari. També ha explicat que l’any passat, tant el consistori com Costes van considerar que” no era necessari” fer aportacions, ja que no hi va haver temporals.

“Al març, Costes ens va oferir nous moviments de sorra, però venien 42 dies de temporal i, això, ens deixava sense coixí. Per això, vam decidir que mouríem la sorra després del temporal”, ha manifestat Molinera. A més, també ha carregat contra el govern municipal perquè considera que no és cert que la sorra aportada abans del temporal hagi evitat l’ensorrament de la zona de Botigues de Mar.

“En l’àmbit tècnic m’ha sorprès, el que manté en peu Botigues de Mar són les roques de sota, la sorra acabada d’aportar no té capacitat de solidificació o de defensa, sinó que ho fa l’escullera de sota de passeig”, ha argumentat. Així mateix, ha reclamat a l’Ajuntament que convoqui el Comitè de Gestió de la Platja per discutir com resoldre la problemàtica amb criteris tècnics i, no pas “polítics”. En la roda de premsa de Molinera, hi ha participat l’actual regidora de Medi Ambient, Marisa Méndez-Vigo, qui li ha retret que fes l’acte sense haver convocat prèviament i, també li ha rebatut el seu posicionament.

Mar Rovira / Redacció