La polèmica reforma de la muralla romana de Tarragona ha provocat en bona mesura que les institucions s’hagin decidit a crear un òrgan assessor del patrimoni històric-artístic de la ciutati en ell, l’Ajuntament demanarà que es prioritzi la Muralla.
Aquest matí, la tinent d’alcalde de Patrimoni, Carme Crespo, s’ha reunit amb el director territorial de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Agràs, per parlar de la Muralla de Tarragona i presentar el reglament de funcionament del nou consell assessor en matèria de patrimoni històrico-artístic de Tarragona, que el divendres 28 de febrer es portarà a plenari per la seva aprovació.
Aquest nou reglament està impulsat per la Conselleria de Patrimoni i “té la voluntat de vetllar pel bon manteniment dels monuments”, amb la creació d’una taula tècnica de seguiment periòdic, que portarà “el control exhaustiu de tots els projectes que es duguin a terme”, així com fixarà les pautes per accions conjuntes futures.
La importància de la Muralla
En aquest sentit, la consellera ha destacat que “aquest projecte engega principalment amb la intenció de prioritzar la Muralla donada la seva importància i la seva delicada situació” i ha reclamat a la Generalitat el seu compromís per enllestir les fases pendents del Pla Director de la Muralla, aportant tot el suport econòmic i logístic necessari.
“L’interès ciutadà i institucional, la preocupació per la seva conservació i posta en valor ha anat augmentant al llarg dels anys”, sosté el consistori. I gràcies a la col·laboració d’institucions com l’Ajuntament de Tarragona i la Generalitat de Catalunya “s’ha anat avançant en la seva protecció”.
Però l’envelliment de la Muralla, de més de 2.200 anys. ha obligat a fer actuacions d’emergència com les realitzades el 2012 a la Via de l’Imperi, el 2013 a la Baixada del Roser i probablement una de nova al costat del Baluard de Sant Antoni. “Això comporta un esforç humà, tècnic i econòmic considerables per l’Ajuntament de Tarragona, més en la situació actual del país”.