TOTS 21

Imatge de la planta d’IQOXE després del transvasament dels residus d’òxid de propilè del tanc afectat per l’explosió d’aquest dimarts. Foto: Mar Rovira

L’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha demanat que no es posi en dubte la seguretat a les companyies que formen el complex petroquímic arran de l’explosió a IQOXE. En un comunicat emès aquest dimarts, l’entitat ha considerat que és «esbiaixat generalitzar a partir de situacions puntuals i excepcionals» i ha apuntat que el sinistre «ha de servir d’aprenentatge per millorar la gestió del risc d’una manera més efectiva».

L’entitat està molt molesta amb la reacció de determinats actors i tot i que no ho expressa públicament, se sent decebuda amb alguns sindicats, alcaldes de municipis que donen suport a la vaga i fins i tot amb determinats tractaments informatius que s’han fet a partir de l’accident.

Diverses fonts del sector petroquímic del Camp de Tarragona consultades per Tarragona21 la darrera setmana coincideixen a entendre que després de tants anys invertint en seguretat i millores, més enllà del que demanen les normatives més estrictes, no hi ha hagut portaveus que ho hagin reconegut. S’insisteix que l’explosió a IQOXE és un fet excepcional que no estava contemplat en cap manual per les conseqüències a la població en general, és a dir, per la sortida de metralla fora del recinte de l’empresa i a molt llarga distància.

La sensació d’aïllament és evident, com també la sensació que no han donat un pas informatiu clar perquè el missatge del sector arribés a la població.

L’entitat, que és voluntària i no una patronal, ha dit avui la seva. Rebutja la vaga a la petroquímica convocada per CCOO i UGT per aquest dimecres. «L’AEQT la respecta però creu que no és el camí eficaç per assolir millores», i ha remès a «les taules de diàleg obertes» per trobar solucions a la gestió de les emergències i l’augment de la seguretat.

En aquest sentit, l’entitat s’ha mostrat partidària «de continuar impulsant el diàleg entre tots els agents territorials com a fórmula per a retornar la normalitat al sector i avançar en la seva millora continuada». També han defensat «la necessitat» que s’arribi fins al final en la investigació i s’esclareixin les causes del sinistre, «per tal de poder extreure’n tots els aprenentatges i millores possibles».

A banda, l’AEQT ha anunciat que «posarà en marxa un pla d’accions lligat a escoltar de manera permanent el territori, a ampliar i consolidar les relacions amb els diferents agents i representants, i a transmetre coneixement i a proposar millores».

Finalment, l’organització ha recordat que el seu paper és «defensar els interessos comuns de les empreses associades» i que entre les seves competències no hi ha «fiscalitzar o inspeccionar» els seus membres.