.

.

TOTS 21

Ignasi Cañagueral ha fet aquestes declaracions en l'esmorzar de Nadal amb la premsa. Foto: Tots21

Ignasi Cañagueral ha fet aquestes declaracions en l’esmorzar de Nadal amb la premsa. Foto: Tots21

El president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Ignasi Cañagueral, ha criticat avui la inacció dels governs de la Generalitat i de l’Estat en matèria energètica, una “inacció que està perjudicant la competitivitat de la indústria química del Camp de Tarragona, que està en clar desavantatge respecte la resta d’Europa”.

Cañagueral ha anunciat que algunes plantes estan tancant a causa de la crisi energètica generada per la pujada dels preus i ha assenyalat, a més, que l’alternativa de l’hidrogen verd encara “no serà viable en els pròxims 10 anys, no arribarà fins al 2040”. Per això ha demanat que, mentre aquesta alernativa no sigui una realitat, es faci el necessari “per poder tenir energia a uns preus competitius”.

Per altra banda, el president de l’AEQT ha reclamat a les companyies elèctriques “fiabilitat de subministrament” després d’un any durant el qual s’han produït diverses caigudes de tensió i a les portes d’un canvi en el sector que haurà d’apostar per l’hidrogen verd així com l’electrificació de la indústria. “Si el futur passa per electrificar, hem de tenir la potència per a fer-ho”, ha subratllat Ignasi Cañagueral. La petroquímica ha fet el balanç anual assegurant que han “perdut competitivitat” a Europa a causa de la guerra d’Ucraïna i la conseqüent pujada de costos de producció. Cañagueral ha alertat que “les plantes de Tarragona no estan funcionant a tota capacitat”.

L’AEQT ha virat el discurs l’últim any: “L’hidrogen verd pot ser una tecnologia guanyadora el 2040”, ha assegurat Cañagueral, però per al “mentrestant” s’aposta per l’hidrogen de baix carboni. Per fer aquesta transició, caldrà “electrificar” les instal·lacions. “Si tanquem nuclears, hem de substituir-les per altres coses”, ha insistit el president de l’AEQT sobre la data límit d’explotació de les centrals prevista per a partir de 2030. Sobre aquest tema, el responsable de l’associació ha advertit que “el 2040 seguiran havent-hi torxes amb hidrogen verd”. És una de les “millors tecnologies disponibles”, ha remarcat.

“Tenim un pla per reduir el CO2 si pot ser abans del 2050”, ha dit Cañagueral. Perquè això passi però, “el territori ho ha de voler” i s’ha de “comptar amb una indústria potent que hi aposti”, han insistit des de l’AEQT. En la mateixa línia, Cañagueral ha demanat als representants polítics “una legislació i ajudes econòmiques per ser competitius”, ja que això “facilitarà que les multinacionals inverteixin al territori”.

El 60% de la producció tarragonina s’exporta i l’AEQT ha avisat que s’està produint “una importació de productes que fem aquí, però més barats”, sobretot provinents d’Orient Mitjà o els Estats Units. De cara el 2023 “tot depèn molt del que passi amb la guerra d’Ucraïna”, ha indicat el president de l’AEQT, que no s’ha atrevit a fer un pronòstic.

Redacció / ACN