.

Lectura del manifest a l’acte de reivindicació dels Drets Humans arran la crisi humanitària d’Afganistan davant l’ICAB. Foto: Àngela Sánchez

Desenes de persones han participat aquest dilluns en una acció conjunta de l’advocacia catalana per reivindicar la defensa dels drets humans de la població afganesa. El Consell de l’Advocacia Catalana (CAC) ha convocat a tots els col·legis i professionals a participar-hi i, en el cas de Barcelona, l’acte ha estat presidit per la seva presidenta i degana de l’ICAB, Maria Eugènia Gay. A través d’un manifest ha recordat que la situació a la qual ha quedat exposada la població afganesa “els interpel·la profundament”, i ha destacat especialment les dificultats amb què es troben les seves dones i nenes.

“Més enllà de les derivades geopolítiques i l’esdevenir de cada territori, denunciem la violència i la vulneració dels drets humans que s’està produint arran de la imposició del règim talibà”, ha subratllat.

En aquest sentit, Gay ha instat la comunitat internacional a “mobilitzar-se immediatament” davant d’aquest “drama humanitari”, sens perjudici de jurisdiccions i competències. “L’Afganistan és un estat signatari de l’Estatut de Roma, i existeixen mecanismes, com l’actuació de la Cort Penal Internacional, per tal que es jutgin i s’aturin els crims de guerra que s’hi estan produint”, ha afegit.

La presidenta del CAC, finalment, ha fet una crida a no permetre “la impunitat” dels autors de pràctiques abusives, com és el cas de la tortura. “Volem llibertat i una vida digna per a la població afganesa i les seves dones i nenes”, ha assenyalat.

Manifest integre

“Davant l’evident regressió en drets que pateix el poble de l’Afganistan, des del Consell de l’Advocacia Catalana, que aplega els 14 col·legis de l’advocacia de Catalunya, considerem que la situació a la que ha quedat exposada la població afganesa i molt especialment les seves dones i nenes ens interpel·la profundament. Més enllà de les derivades geopolítiques i l’esdevenir de cada territori, denunciem la violència i la vulneració dels Drets Humans que s’estan produint arrel de la imposició del règim integrista talibà.

Tal com refermen els estudis de l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans (ACNUDH), en el país els últims anys hi ha prevalgut la violència contra les dones i les nenes, així com la impunitat dels autors de pràctiques abusives com la tortura. Lamentem que la restauració del poder talibà faci encara molt més fonda la ferida de la intransigència i la regressió en drets a l’Afganistan.

Per aquests motius, exhortem a la comunitat internacional a mobilitzar-se immediatament davant d’aquest drama humanitari, sens perjudici de jurisdiccions i competències. I és que considerem que, sent l’Afganistan un Estat signatari de l’Estatut de Roma, existeixen mecanismes, com l’actuació de la Cort Penal Internacional, per tal que es jutgin i s’aturin els crims de guerra i de lesa humanitat que s’hi estan produint. La resolució de 5 de març del 2020 de la Sala d’Apel·lació de la pròpia Cort Penal Internacional així ho estableix. I és urgent fer-la efectiva.

L’Advocacia ha estat, està i estarà sempre per la defensa dels Drets Humans.

Volem llibertat i una vida digna per a la població afganesa i les seves dones i nenes!”

Eli Don / Àngela Sánchez