.

La política té efectes dòmino impredeïbles. L’acord al qual han arribat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el líder de Podemos, Pablo Iglesias, per flexibilitat el sostre de despesa de l’estat espanyol (que s’oficliatzarà al Consell de Ministres de demà)  i tenir més marge de maniobra pressupostària ha tingut, com efecte col·lateral, el desbloqueig de les bonificacions i el desviament del tràfic pesant per descongestionar tant l’N-340 com l’N-240.

L’alcalde d’Altafulla i diputat per En Comú Podem a Madrid, Fèlix Alonso, ha rebut aquest matí la trucada del ministre de Foment, José Luis Ábalos, en la que l’informava que aquest nou panorama permetrà que el següent Consell de Ministres, previst per al 31 d’agost, s’aprovin les bonificacions. La tramitació administrativa per a que finalment entri en vigor la marca la condició de Reial Decret Llei, que en un termini d’un mes haurà de ser ratificat pel Congrés i publicar-se simultàniament al BOE i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Així doncs, les bonificacions podrien començar a fer-se efectives a partir de principis d’octubre.

El contingut de l’acord

El text de l’acord, al qual ha tingut accés l’ACN, preveu les bonificacions per la desviament obligatori dels camions que circulen per la N-340 per l’autopista AP-7, en els trams entre Peníscola i l’Hospitalet de l’Infant, així com entre Altafulla i Vilafranca Sud. Concretament, tal i com s’havia anunciat, serà un 42,53% en el cas dels trajectes llargs i dels 50% els interns. La mateixa mesura s’aplicarà per al tram de la N-240 entre les Borges Blanques i Montblanc, amb el desviament obligatori de camions per l’AP-2 -bonificació fins al Pla de Santa Maria-. Finalment, el govern espanyol preveu també eximir dels peatges els vehicles lleugers que facin el mateix trajecte d’anada i tornada en el tram comprès entre Alcanar i Vilafranca Sud dins de 24 hores. El govern espanyol preveu destinar un màxim de 41 milions d’euros per compensar les concessionàries –Abertis- fins l’any 2021.

En els mateixos termes acordats inicialment amb el Govern, el Ministeri de Foment ja ha posat en marxa la maquinària administrativa per concretar les bonificacions anunciades des de fa anys. Amb les senyals del desviament obligatori ja instal·lades en alguns punts de la N-340 des de fa uns mesos si, finalment, els terminis anunciats s’acaben complint, la mesura afectarà, tant en els trams de l’AP-7 com l’AP-2, els vehicles pesants de quatre eixos o més. En el cas dels trajectes interns, bonificats amb el 50%, els conductors hauran de disposar d’un sistema de peatge dinàmic o telepeatge –Via T- per poder-se’n beneficiar. També hauran de disposar d’aquests dispositius els conductors que de vehicles lleugers per aconseguir l’exempció, que només s’aplicarà a aquells que efectuïn exactament els trajectes d’anada i tornada–mateixa entrada i sortida- en el tram entre Alcanar i Vilafranca Sud.

Foment confia que l’aplicació d’aquestes mesura, acordades amb la Generalitat, permeti una “millora de la seguretat vial” i descongestionar els trams de carretera convencional –N-340 i N-240- que suporten diàriament el pas de milers de vehicles, bona part d’ells pesants, i que registren nombrosos accidents. El decret preveu que l’Estat espanyol es farà càrrec de compensar les concessionàries de les autopistes, Aumar –en el cas del tram ebvrenc de l’AP-7- i Acesa –en el cas del tram penedesenc i l’AP-2-, totes dues pertanyents al grup Abertis. La previsió màxima de despesa, fins a l’any 2021, supera els 41 milions d’euros. Per aquest 2018, Foment preveu destinar, d’entrada, 1,18 milions d’euros; 14,76 el pròxim 2019; 12,73 el 2020; i 11,46 el 2021.

Redacció/ACN