.

.

TOTS 21

La rectora descarta canviar el reglament perquè se sent emparada per les resolucions de la Junta Electoral

La rectora descarta canviar el reglament perquè se sent emparada per les resolucions de la Junta Electoral

La rectora de la Universitat Rovira i Virgili (URV), María José Figueras, ha defensat aquest dijous que el claustre continuï sent un espai on es puguin tractar qüestions polítiques, malgrat que alguns membres d’aquest òrgan s’hi oposaven en considerar que la universitat ha de ser un espai neutral. Figueras ha explicat que se sent emparada per dues resolucions de la Junta Electoral, que va desestimar una denúncia de Ciutadans arran de l’aprovació al claustre d’un manifest de rebuig a la condemna als «presos polítics catalans». La rectora considera que les resolucions s’alineen amb les tesis de l’equip de govern i que, per tant, el claustre és «un lloc plural i que es pot manifestar» políticament.
Ciutadans va posar una primera denúncia a la Junta Electoral de Zona (JEZ) en la qual s’apuntava que el claustre havia vulnerat la neutralitat d’una institució pública per la universitat per l’aprovació del manifest de rebuig a la sentència del procés. Una declaració que es va produir el 24 d’octubre, durant la precampanya de les eleccions del 10-N. La URV hi va presentar al·legacions i la JEZ li va donar la raó. Aleshores, Ciutadans va posar un recurs a la Junta Electoral Provincial, en els mateixos termes, i que també va ser desestimat.

Figueras ha anunciat en la compareixença que l’única modificació que es farà del reglament serà per retransmetre en ‘streaming’ les sessions amb la voluntat d’afavorir la transparència i la participació de la comunitat universitària. La mesura també afectarà el consell de govern de la URV.

A banda, en el claustre d’aquest dijous s’ha presentat l’avaluació del pla d’igualtat. La directora de l’Observatori de la Igualtat de la URV, Inma Pastor, ha concretat que un 73% de les mesures previstes «estan complertes o en procés». Tot i això, ha matisat que dins la comunitat universitària «es fan més coses de les que es contemplaven al pla» i s’ha felicitat perquè està sensibilitzada amb la qüestió. «Treballem per incorporar la perspectiva de gènere a la docència i en els projectes de recerca», ha insistit. En la seva opinió, la igualtat serà plena quan s’acabi la segregació en les titulacions i deixin d’haver-hi estudis més masculinitzats o feminitzats. «El que ens millora com a societat és que homes i dones participin en tots els àmbits per igual», ha valorat Pastor.

Finalment, el Síndic de Greuges de la URV, Josep Canício ha exposat l’informe de la sindicatura, que recull que la majoria de les 28 queixes rebudes són per qüestions acadèmiques. En concret són el 28% i fan referència a les avaluacions, les pràctiques o l’organització docent. Un 21% són per reclamacions de caràcter econòmic vinculades a les matrícules i renúncia o cancel·lació d’assignatures.

ACN. Eloi Tost