TOTS 21

Un dels treballadors del CRAI del campus Sescelades de la URV a Tarragona. Foto: Mar Rovira

Els Centres de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació de la Universitat Rovira i Virgili (CRAI) del campus Catalunya i de Sescelades han reobert les instal·lacions aquest dijous després de dos mesos tancats per l’estat d’alarma.

Els centres comencen a recuperar l’activitat complint les normes de seguretat establertes en el pla de desescalada. A més, hi ha una vintena de grups de recerca treballant als laboratoris. S’han senyalitzat les direccions a terra, col·locat mampares i precitat espais comuns. Els estudiants no poden utilitzar els equipaments, però podran recollir llibres de préstec que prèviament ha preparat el personal universitari. Els títols es retornaran en unes caixes habilitades que es deixaran en quarantena.

Alguns dels laboratoris i despatxos de l’edifici N5 del campus de Sescelades de la URV, on hi ha ubicades empreses externes dedicades a la investigació, han començat a recuperar l’activitat. A tall d’exemple, en aquest equipament, s’han precintat passadissos i zones de reunions per evitar la propagació del coronavirus. També s’han senyalitzat un circuit d’entrada i de sortida, així com delimitat l’aforament a vuit persones a la sala polivalent. A més, el servei de neteja s’ha reforçat i es desinfecten els espais dos cops al dia.

Ara mateix, ja són disset els equips de recerca que disposen d’autorització per reobrir els laboratoris, després que la URV els hagi aprovat els plans presentats. De fet, aquests grups hauran de respectar l’aforament i aturar l’activitat cada dia durant dues hores per assegurar la neteja de tots els espais usats.

Llibres en quarantena

Les biblioteques dels campus de Sescelades i de Catalunya han reobert el servei de préstec amb menys personal per complir amb la normativa. En el cas de Sescelades, només quatre dels catorze empleats han tornat a treballar presencialment. Segons ha explicat la coordinadora d’aquest CRAI, Laura Tormo, s’han repartit les tasques per evitar el contacte i atenen els usuaris amb mascaretes i pantalles de protecció. «Ha estat apassionant, perquè ens ha fet il·lusió retrobar-nos amb els companys», ha expressat.

Si bé els usuaris no podran accedir a les instal·lacions, sí que podran recollir els documents que hagin reservat a través del catàleg del centre. Tormo ha subratllat que preparen les entregues i després avisen els usuaris per correu electrònic per tal que recullin les comandes entre les nou del matí i la una del migdia.

«Des de casa semblava més difícil del que ha estat. La impressió és que hem pogut establir els protocols, fa certa impressió obrir les instal·lacions als usuaris», ha indicat Tormo. A la vegada, ha assenyalat que deixen els llibres i documentació retornada en unes caixes habilitades en quarantena durant catorze dies.

Segons la URV, els mateixos serveis reobriran al públic entre el 25 i el 29 de maig als campus Bellissens, Terres de l’Ebre, Vila-seca i a la seu al Baix Penedès. Per ara, la universitat prioritza el teletreball i, per això, la resta d’instal·lacions estan tancades.

Mar Rovira/Eloi Tost / ACN