.

D’esquerra a dreta: Laura Román, secretaria general de la URV; Lucía Artacoz, directora de l’Observatori de la Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Barcelona; Lourdes Franco, metgessa i membre del MARC; María José Figueras, rectora de la URV; María José Sáez, metgessa, i Inma Pastor, directora de la Unitat d’Igualtat. Foto: URV

La URV reconeix les metgesses María José Sáenz i Lourdes Franco per haver millorat la salut de les dones. Les guardonades amb la Distinció Maria Antònia Ferrer han investigat malalties que poden tenir una base en els rols de gènere i han creat grups d’ajuda que han permès reduir el consum de fàrmacs sedants.

Tot i que les malalties afecten de manera diferent homes i dones, en la recerca, els tractaments i l’atenció mèdica i social no sempre es tenen en compte aquestes diferències. Un exemple concret: l’any 2016, de les persones majors de 15 anys ateses al CAP de Deltebre que consumien benzodiazepines, substàncies amb efectes sedants com ara somnífers, ansiolítics o relaxants musculars, gairebé el 70% eren dones, per sobre de la mitjana estatal. Això va portar a dues metgesses del centre d’atenció primària, Maria José Sáenz Rodríguez i Lourdes Franco López, a investigar per què.

A través d’una recerca qualitativa i etnogràfica van veure que tenien un perfil comú: dones amb malalties, cuidadores, amb feines precàries, amb un rol tradicionalment femení, que buscaven ajuda en la medicació. Alhora van observar que la pressió assistencial, la falta de temps per parlar amb la pacient o les receptes prèvies conduïen els professionals metges a receptar les benzodiazepines, perpetuant la patologització.

Amb les dades a la mà, Maria José Sáenz i Lourdes Franco van decidir intervenir i van crear un grup d’ajuda; amb el temps es va ampliar i se’n van obrir de nous. Com a resultat, el consum dels fàrmacs sedants va baixar significativament entre el col·lectiu de dones participant perquè compartir les experiències i disposar del suport mutu necessari els va suposar un alliberament.

La dedicació a la millora de la salut de les dones els ha valgut a les dues metgesses la Distinció Maria Antònia Ferrer que cada any lliura la Universitat Rovira i Virgili, a través de la Unitat d’Igualtat, a aquelles persones o col·lectius que han destacat per la seva tasca en la visibilització i defensa dels drets de les dones. Si bé el veredicte es va fer públic al mes de març, les restriccions per la COVID no havien permès celebrar el lliurament de la distinció fins aquest dijous al vespre.

La conversa és important a la consulta

En un acte a la Sala de Graus del campus Catalunya, Maria José Sáenz i Lourdes Franco van recollir la distinció de mans de la rectora, Maria José Figueras, i van agrair a les dones participants en la intervenció comunitària que duen a terme el fet que a través d’elles s’hagin pogut aplicar millores en l’abordatge de la salut de les dones.

Maria José Sáenz va ressaltar que la paraula alleugereix la tensió que generen determinades patologies; en canvi, és poc habitual que els metges disposin del temps per escoltar els i les pacients, per això va reivindicar que el temps i la conversa formin part de la pràctica professional. En la mateixa línia, Lourdes Franco va demanar a la Universitat formar els i les professionals de la Medicina per atendre les necessitats específiques de les dones. I la rectora va recordar la importància de la humanització de l’atenció mèdica, que no ha de ser substituïda per la tecnologia.

Atacar les causes d’origen social de les malalties

Lucía Artazcoz Lazcano, directora de l’Observatori de la Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i professora associada de la Universitat Pompeu Fabra i de la Universitat John Hopkins, va emmarcar el motiu pel qual se les ha reconegut, ja que va parlar en en la seva conferència, sobre la importància d’incorporar la perspectiva de gènere en la salut. I no només això, sinó que va alertar que medicalitzar no ataca les arrels dels problemes de salut, sinó que cal atacar les causes, sovint d’origen social, ja que les malalties no afectes la població de manera aleatòria, sinó que el 80% de la salut depèn de les condicions de vida i de treball. En aquest sentit, va afegir que les malalties que afecten a homes i dones són conseqüència de la socialització en els rols masculins i femenins tradicionals. Per exemple, els homes són menys receptius als programes de prevenció, i les dones tenen més problemes derivats del treball no remunerat.

D’aquí la importància d’incorporar el coneixement de les ciències socials a la Medicina, com ha fet en la seva pràctica professional la mateixa Lourdes Franco, doctora en Antropologia i membre del Centre d’Antropologia Mèdica de la URV (MARC).

Redacció