.

Urbano Lorenzo amb el llibre que va publicar l’any passat, dedicat també a les matemàtiques

Urbano Lorenzo amb el llibre que va publicar l’any passat, dedicat també a les matemàtiques

Després de publicar Contes per no descomptar-se, un recull de relats contextualitzats en el món matemàtic adreçats a joves, l’investigador del Departament de Psicologia de la URV Urbano Lorenzo ha publicat, en aquest cas en línia i coincidint amb Sant Jordi, el conte La caputxeta matemàtica.

L’autor s’oposa a la figura de la dona innocent salvada per un home en la majoria dels contes adaptats de de la literatura tradicional. D’aquesta manera, Lorenzo proposa la història d’una caputxeta que se salva ella mateixa amb els seus coneixements matemàtics i sense l’ajut de cap home. “Una dona que se salva per la seva intel·ligència” explica Lorenzo, que fa una volta de full al conte tradicional. En escriure el conte de la Caputxeta Vermella, Perrault, primer, i els germans Grimm, més tard, van transcriure una vella llegenda europea.

Però la transcripció, segons s’explica a l’inici del conte, no va ser imparcial, sinó que es va deixar influir pels valors socials del segle XVIII segons els quals la dona no era res sense l’home “i de la dona només s’esperava que fos maca, submisa i complaent”. A la versió de Perrault, la ingenuïtat de la noia mereix la mort mentre que els germans Grimm la van indultar després de deixar que el llop la devorés i la salvació va arribar de l’escopeta d’un home.

Lorenzo tracta del poder de les matemàtiques i explica que quan cal decidir entre un camí curt i un de llarg, tot es redueix a una comparació numèrica i, per tant, a una decisió purament matemàtica. Explica el que va passar en realitat en un conte que dedica a les matemàtiques i a les dones matemàtiques.

El llibre està publicat en català, castellà i anglès a la pàgina web de contes matemàtics.