.

Els autors de l'Escola Xocolatina, Joan Rioné i Armand, amb les investigadores que protagonitzen el llibre, a la Biblioteca Pública de Tarragona.

Els autors de l’Escola Xocolatina, Joan Rioné i Armand, amb les investigadores que protagonitzen el llibre, a la Biblioteca Pública de Tarragona.

“La Tina corre una mica, esquiva un bassal, puja dues escales, saluda el conserge i creua l’entrada del lloc més saborós del món: l’Escola Xocolatina”. Aquest és el plantejament del conte de divulgació científica Escola Xocolatina¸ on la seva protagonista, la Tina, assisteix a nou classes en què diferents investigadores li parlen sobre ciència i xocolata. Aquesta proposta de divulgació científica per a públic infantil està coordinada per la Unitat de Comunicació de la Ciència de la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut Català d’Investigació Química, i coeditada per Publicacions URV i l’editorial Piscina, un petit oceà, amb il·lustracions d’Armand. El conte s’ha presentat aquesta tarda a la Biblioteca Pública de Tarragona i ha comptat amb la presència de les nou investigadores de la URV i de l’ICIQ que protagonitzen el conte, els seus autors i responsables de les dues institucions que han coordinat tot el projecte.

Arqueologia, emprenedoria, ADN, salut, química, enginyeria agroalimentària, cristal·lografia, publicitat i impressió 3D són els diferents temes de recerca que s’aborden en aquest llibre, sempre amb la xocolata com a rerefons i adaptats a un llenguatge entenedor per al lector infantil. El contingut del conte està basat en els tallers del cicle La Ciència de la Xocolata, que des de fa dos anys la URV i l’ICIQ organitzen a diferents biblioteques de la demarcació i que actualment s’està programant a la de Torredembarra. L’objectiu d’aquest projecte és fomentar vocacions científiques, especialment entre les noies, i fer-ho a partir de la normalització de la presència femenina en la ciència. Per aquest motiu totes les investigadores que imparteixen els tallers són dones que fan recerca a la Universitat i a l’institut de recerca, la protagonista del llibre és una nena que adquireix, de forma divertida, els coneixements científics aplicats a la xocolata.

La presentació del conte s’ha fet en el marc de les activitats organitzades amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, que es va commemorar dilluns 11 de febrer.

El llibre s’ha publicat en català i castellà, es pot comprar a les llibreries i també s’ha fet una versió en anglès que es pot descarregar gratuïtament des del web de Publicacions URV: www.publicacions.urv.cat

Fomentar l’interès per la ciència entre les noies

El cicle La Ciència de la Xocolata vol mostrar la recerca i el coneixement que s’amaga darrera d’un producte tant quotidià com el cacau. Les sessions serveixen per posar en valor la tasca d’investigadores que des de diferents aproximacions aporten coneixement sobre el món que ens envolta i per tant, contribueixen en el progrés de la societat en termes de salut, sostenibilitat, emprenedoria o millora del medi ambient.

L’objectiu del projecte La Ciència de la Xocolata és compartir coneixement científic amb els joves que assisteixen als tallers i ara també als que llegeixin el conte, per fomentar el seu interès per la ciència i per la recerca com a professió. Es vol incidir especialment en visibilitzar la dona investigadora. Tant la recerca que porten a terme com la seva experiència vital són importants per a convertir-se en referents dels nens i nenes que participen en aquest projecte.

Experiència d’èxit

El cicle la Ciència de la Xocolata es va iniciar com a prova pilot a principis de l’any 2017 i s’impartia als alumnes de 5è i 6è de primària de l’escola Pau Delclòs de Tarragona. La iniciativa va ser valorada molt positivament entre professors, investigadores i alumnes, i l’èxit de la experiència va fer que s’obrís l’activitat a tots els públics. El cicle ja s’ha fet a la Biblioteca Pública de Tarragona i a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus, i ara es programa a la Biblioteca Mestra Maria Antònia de Torredembarra el darrer dimarts de cada mes.

El projecte ha rebut el suport econòmic de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT).

/* JS para menú plegable móvil Divi */