.

La rectora de la URV, junta a les deganes d’altres facultats, durant la presentació del nou software. Foto: Cedida

La Universitat Rovira i Virgili s’ha dotat d’un nou software informàtic que permet descobrir les causes d’accidents relacionats amb la seguretat industrial. Casos com el del tràgic accident químic a IQOXE, que comportà la mort de tres persones i set ferits, podrà ser investigat amb més possibilitats de saber-ne les causes. Justament, fa un mes que continua la investigació i encara no es coneixen les causes d’un accident que ha tingut una afectació exterior “impensable”, segons reitera el sector químic. I pandèmies com la coronavirus, de la mateixa manera.

La URV començarà a usar-lo el curs acadèmic vinent en matèries com enginyeria química, química, prevenció i relacions laborals, però serà ampliable a altres disciplines. El nou software és una mena de ‘bola màgica’ que seguint el mètode científic que usa la ciència des de Descartes és capaç de formular preguntes i seguir una metodolgia rigorosa per tal que es coneguin tots els factors que podrien ser causa o causes d’un accident, o de l’èxit d’una empresa. La rigorositat del model és el seu èxit.

El software va ser ideat per una companyia angloamericana, Sologic, i és molt usat per empreses i multinacionals del sector químic i també alimentari d’arreu del país. L’any 2018 es va introduir en universitats dels Estats Units i la URV ara també l’incorporarà, com una eina més dins la docència. És la primera d’Europa en tenir-lo.

L’accident a Iqoxe preocupa la Universitat. Aquest programa permetrà analitzar aquest i altres escenaris. És intuïtiu i es basa en el mètode científic de causa-efecte, on les interpretacions no hi tenen cabuda.

La URV és la pionera en el món universitari europea en disposar d’aquest software. “És una eina complementària a la formació dels nostres estudiants”, ha afirmat la rectora de la URV, María José Figueras. Ara encara s’està avaluant com aplicar-lo a la docència perquè en pugui fer ús l’alumnat -ja sigui en assignatures, seminaris, treballs de finals de grau, etc. D’entrada es veu aplicable als graus de Química i Enginyeria Química, on s’estudien riscos laborals, seguretat industrial química i també alimentària, però no es descarta que s’acabi obrint a més camps.

És un programa informàtic molt intuïtiu que permet crear els denominats “arbres de causes” de manera lògica. Es tracta d’introduir el màxim de dades possibles per reproduir un escenari. La novetat no radica tant en el mètode sinó en l’instrument en sí. “És un software que et permet visualitzar, de manera senzilla, aquest mètode científic, és el complement per anar més enllà”, diu la degana de la facultat de Química, Yolanda Cesteros, durant la presentació feta aquest divendres al rectorat de la URV.

Al seu torn, Magda Constantí, coordinadora del màster de Prevenció de Riscos Laborals, confirma que en la seva disciplina tambés es pot aplicar el software.

“Detecta les causes que han provocat un efecte i troba el perquè d’un incident, ja es tracti d’un accident químic, una epidèmia o qualsevol problemàtica, i sobretot com es podria haver evitat o, també a l’inrevés, és a dir, com es podria replicar un fet exitós que ha tingut efecte positiu”, explica Joan de Torres, representant de l’empresa Sologic a Europa. “Normalment es deu a un cúmul de causes; és un mètode molt efectiu que permet arribar al final de la investigació”, afegeix. El mètode no garanteix conèixer sempre les causes, però fixa unes conclusions clares que aproximen les mancances que hi hagi hagut en casos d’accidents.

J. Garcia – ACN