La URV ha patentat un nou sensor òptic que pot detectar l’acumulació de gel a les ales dels avions o en màquines. El grup de recerca de Física i Cristal·lografia dels Materials (FiCMA), que ha desenvolupat el projecte, està ultimant el primer prototip, que integra fibres i guies òptiques.
Els sensors poden tenir una mida d’un mil·límetre i activar-se des de l’inici de la formació de gel. El dispositiu no pertorba l’aerodinàmica de l’aparell i es pot situar tan a les ales de l’avió com en altres parts on l’acumulació de gel es pot convertir en un perill per la seguretat aeronàutica. Actualment, els fabricants d’avions no disposen de sensors de gel precisos i fidedignes que es puguin automatitzar.
Una fibra òptica aporta llum infraroja al sensor i l’altra fibra òptica rep el senyal després de la interacció amb el sistema aire-aigua-gel. Analitzant la intensitat d’aquesta senyal el sensor discrimina si la llum ha interaccionat amb aire, amb aigua o amb el gel. I, una vegada es detecta que hi ha hagut formació de gel, el sensor pot activar, de manera automàtica, un procés d’escalfament de l’ala per produir el desgel.
Això permet posar en marxa el sistema de desgel sense distreure els pilots. De fet, en aquests moments els fabricants d’avions no disposen de sensors de gel que siguin precisos i fidedignes i que, per tant, que es puguin automatitzar. Ha de ser el pilot qui jutgi sempre, en darrera instància, si hi ha perill de gel o no i, si el preveu, ha d’activar manualment els sistemes de desgel.
Perillositat
Des de la URV argumenten que aquest procediment implica més perillositat així com el consum no òptim de combustible degut a l’acumulació de gel que el pilot no percep i, per tant, s’afegeix pes, a més de deteriorar l’aerodinàmica de l’avió. De moment, una desena d’empreses que han mostrat interès en aquest sensor, tant des del sector aeronàutic com d’altres com la indústria eòlica, farmacèutica o alimentària.
El sensor ha estat presentat durant la reunió que els socis del projecte JEDI-ACE -Japanese-European De-Icing Aircraft Collaborative Exploration- han fet a la URV i al CESDA, que també col·labora en aquest projecte. Des de dimecres i fins divendres hi participen, per la part europea, l’Institut Fraunhofer d’Alemanya, l’empresa francesa Dassault- Aviació i la URV. Per la part japonesa hi prenen part l’Institut Kanagawa de Tecnologia (KAIT), l’Agència Espacial Japonesa (JAXA) i l’empresa Fuji Heavy Industries (FHI-Subaru).
