.

Mural que el col·lectiu Acció Poètica del Camp va pintar al campus Sescelades. Foto: URV

‘La URV es fa visible’ és el lema que aquest dimarts 28 de juny, dia de l’Orgull LGTBIQ+, la Universitat mostrarà en la manifestació unitària que sortirà a les 20 h de la plaça dels Carros de Tarragona. Abans, però, la Universitat ha impulsat una sèrie d’actes per reivindicar els drets de les persones LGTBIQ+ i fer-ne partícip la comunitat URV.

A les 9 h, s’hissarà la bandera LGBTIQ+ al rectorat de la Universitat i el rector, Josep Pallarès, i l’estudiant del grau de Treball Social, Xavi Aguilar, llegiran el manifest amb motiu del Dia de l’Orgull LGBTIQ+. El text l’han impulsat les universitats de la Xarxa d’Universitats per la Diversitat (RUD), de la qual forma part la URV i juntament amb una trentena d’institucions d’educació superior més treballen per a l’abordatge inclusiu de la diversitat al sistema universitari. La bandera es mantindrà a l’asta durant tota la setmana per mostrar el compromís de la Universitat.

A les 11 h, a la sala de vistes del campus Catalunya (3a planta de l’aulari) els membres de la comunitat universitària són convidats a expressar-se i explicar les experiències personals, expectatives en relació a la visibilitat i valorar què pot suposar fer-se visible. Serà en el diàleg obert “Experiències i visibilitats a la URV”, que serà dinamitzat per Elena Gallardo, membre de l’associació URVisibles, l’associació que reuneix estudiantat, personal docent i investigador i d’administració i serveis de la Universitat, i que col·labora en l’organització dels actes juntament amb el comissionat d’Igualtat i Diversitat. Aquest diàleg serà obert a través de la plataforma Teams per fomentar la participació dels estudiants que viuen fora de Tarragona.

Manifestació unitària

El dia culminarà amb la manifestació unitària del 28J, que és previst que arrenqui a les 20 h des de la plaça dels Carros. Per primer cop, la Universitat s’hi adherirà com a institució. Per això, totes les persones de la Universitat que vulguin assistir-hi estan convocades a les 18:30 h a la plaça de la Concòrdia del campus Catalunya per anar plegats fins al punt d’inici. La concentració, amb el lema ‘Dret a ser’ ha estat convocada per la Plataforma 28J del Camp, formada per Gènere Lliure, H2o i l’Observatori Contra l’Homofòbia del Camp i pels col·lectius feministes Cau de Llunes i Frides.

Des de la plataforma consideren que l’acte reivindicatiu d’aquest dimarts es “més necessari que mai en un any en què augmenten les agressions al col·lectiu: assassinats de gais a Madrid i Bilbao, la serofòbia i homofòbia implícita en el seguiment del cas de la verola del mico per part de determinats mitjans, es qüestiona l’existència de les persones trans no binàries, es fa cas a veus que reclamen teràpies de reconversió i la violència i persecució que pateixen les persones de gèneres i sexualitats dissidents en molts països motiu pel qual es veuen obligades a fugir-ne, però no sempre ho aconsegueixen”.

Murals literaris als campus

Part del col·lectiu Acció Poètica del Camp, davant del mural que van pintar al campus Bellissens, que integren Gema Duarte, Laura Busquets, Jose Barceló, Àlvar Fortuny i Dolors Joanpere (a la imatge) a més de Laura Roman.
Foto: URV

El col·lectiu Acció Poètica del Camp, integrat majoritàriament per personal de la URV, ha pintat al llarg d’aquest curs murals als campus de Tarragona i Reus per fer visible la lluita del col·lectiu LGTBI per encàrrec de la Comissió d’Igualtat de la Universitat. S’hi poden llegir tres missatges diferents: “No amaguis l’amor a l’armari”, que es pot veure al campus Sescelades; “L’amor no fa mal, l’odi sí”, al campus Catalunya, i “Escull qui vegi màgia en tu”, que està al campus Sescelades.

Acció Poètica és un fenomen mural literari que va iniciar el poeta mexicà Armando Alanís Pulido a Monterrey l’any 1996. Des d’aleshores s’ha replicat en diferents països, en què poetes i altres artistes fan intervencions en murs i espais urbans amb fragments de micropoesia.

Acció Poètica del Camp no només treballa el text poètic, sinó també la imatge, per això generalment totes les intervencions contenen els dos elements per configurar el missatge. El curs vinent tenen previst fer accions als campus on encara no hi ha murals amb motiu del 28J o del Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */