.

.

TOTS 21

Un home gran aprenent com funciona una nova plataforma digital, en una prova pilot d’àmbit europeu a la URV. Foto: Núria Torres

La Universitat Rovira i Virgili (URV) coordina un innovador projecte d’àmbit europeu, junt amb universitats d’altres països, que pretén posar a l’abast de la ciutadania una plataforma digital on s’hi podran plantejar temàtiques o propostes en línia, en relació a les persones amb dependència i, en particular, sobre els serveis que tenen a veure amb les cures de llarga durada.

L’objectiu de la plataforma és permetre la participació ciutadana en nous programes socials.

Finançat per la Unió Europea, el projecte, que té una durada de tres anys, es troba a l’equador. Grups d’una vintena de familiars, tècnics, proveïdors i professionals de la salut participen aquest dilluns en una prova pilot, que també ja s’ha portat a terme a Finlàndia, Irlanda i Hongria.

Els participants naveguen i testen el futur web, encara en fase experimental, i aporten els seus suggeriments sobre el disseny del software. L’objectiu és que la denominada plataforma Socatel pugui ser operativa i obrir-se al públic en general el novembre del 2020.
Les previsions demogràfiques apunten que a l’any 2050 el 25% de la població europea tindrà més de 65 anys. Amb aquesta perspectiva d’envelliment de la població, Socatel es vol posicionar com una eina de millora de la provisió de serveis de cures de llarga durada, participada pels mateixos usuaris, professionals, investigadors i també administracions.

“Estem cocreant una plataforma de cocreació involucrant els principals actors de la quàdruple hèlix, és a dir, acadèmia, administració pública, empresa i ciutadans”, explica la professora de la URV, Blanca Deusdad, responsable del projecte. “És horitzontal, no és jeràrquic, i el repte és que acabi al mercat, explotar-lo i sigui sostenible; és una plataforma gratuïta”, afegeix.

Un grup de vint persones, amb la supervisió d’una quinzena d’observadors, han pogut fer un primer tast en aquesta primera fase pilot. Alguns troben que la lletra és massa petita i d’altres ja es llancen a donar idees, com ara que la gent gran pugui compartir habitatge. Formen part dels més de 200 participants entre els quatre països europeus que pilotaran la plataforma.

El projecte es va iniciar el mes de desembre de 2017 i té una durada prevista de 36 mesos. Està finançat per la Comissió Europea i forma part del programa Horitzó 2020 (H2020) de la Unió Europea, que hi ha destinat 3,7 milions d’euros. Socatel està coordinat per la Universitat Rovira i Virgili i compta amb la participació de tretze institucions i empreses de nou països diferents.

Núria Torres – ACN