.

L’objectiu d’IMAGINE EURO és comprendre els punts de vista i experiències de les dones que donen a llum i dels professionals de la salut dels serveis d’atenció materna i neonatal”, explica la coordinadora del projecte a l’Estat espanyol, Serena Brigidi, investigadora del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV.

Per tal de valorar la preparació, la qualitat i la resiliència dels serveis de maternitat dels centres hospitalaris durant la pandèmia, s’està realitzant una enquesta a mares que hagin donat a llum a partir del març del 2020, inici de la pandèmia, i més endavant se’n farà una als professionals sanitaris involucrats en el procés de part.

El projecte IMAGINE EURO pretén avaluar “no només les vivències de mares i professionals, sinó també fins a quint punt el coronavirus ha suposat una excusa per a un retrocés en tot el que s’havia avançat fins ara en l’atenció sanitària de persones embarassades als hospitals”, diu l’antropòloga i llevadora Lara Martín, qui juntament amb l’antropòloga Ana Canales forma part de l’equip que duu a terme l’estudi a nivell espanyol i català.

“S’havia començat a implementar una altra forma d’entendre l’embaràs i de néixer, tot i que seguim parlant constantment de violència obstètrica”, explica Serena Brigidi. L’antropòloga mèdica de la URV fa referència a casos d’episiotomies i cesàries innecessàries, de no poder moure’s durant el part, la falta d’informació o d’acompanyament i la separació entre mare i nounat, entre altres.

IMAGINE EURO convida a les mares a contestar l’enquesta en línia

L’estudi IMAGINE EURO, acrònim d’Improving Maternal Newborn Care In the Euro Region, es dirigeix des de l’hospital italià IRCCS Burolo Garofolo Trieste i es realitza en 12 països de la Organització Mundial de la Salut a Europa, entre ells, l’Estat espanyol.

L’enquesta per a mares va començar a l’Estat espanyol el 7 de desembre i en el primer mes es van recollir 359 respostes. “Serà interessant poder comparar la situació de diferents països europeus”, explica Brigidi. La investigadora de la URV s’aventura a dir que “tenim el mite que en altres països europeus les coses funcionen molt millor i potser aquest cop ens sorprenem”.

L’enquesta per a persones que hagin donat a llum a partir del març del 2020 segueix oberta i es calcula que són necessaris 15 minuts per completar-la.

Redacció