.

Un aula de la URV. Foto: URV

Un aula de la URV. Foto: URV

La Universitat Rovira i Virgili incorporarà 75 professors i professores a temps complet al llarg de tres anys amb el doble objectiu de reduir la temporalitat de la plantilla i assegurar el relleu generacional del professorat. D’aquesta manera, es convocaran 25 places anuals de professorat lector (la categoria d’accés als cossos docents universitaris) amb l’objectiu que s’estabilitzin. A les noves places hi podran optar els candidats i candidates que acompleixin els requisits fixats a la Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU) i la Llei d’Universitats de Catalunya (LUC), i seran finançades majoritàriament per l’aportació addicional de la Generalitat.

Aquesta contractació forma part del desplegament del pla de xoc per al relleu generacional i per reduir la precarització a les universitats públiques catalanes que va presentar ahir el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal. Està dotat amb 10 milions d’euros acumulatius, fins a un total de 60 milions d’euros en tres anys a les universitats del sistema públic català per contractar professorat i 5 milions d’euros més per a la contractació de figures de personal tècnic per aquest any 2023 amb la voluntat de consolidar-los en els pròxims exercicis.

L’assignació que s’atorga a la URV és del 9,09% del total, corresponent a seva dimensió en relació a les set universitats públiques. En concret, per a la contractació de personal docent i investigador (PDI), aquest 2023 la URV rebrà 908.524 euros, i els propers dos anys rebrà 4,54 milions. Per a la contractació de PAS, l’assignació per a la URV és de 454.262 milions d’euros aquest 2023.

Reducció de la càrrega lectiva impartida pel professorat associat
El pla de la Generalitat planteja una reducció de la docència impartida pel professorat associat (especialistes que exerceixen la seva activitat professional fora de l’àmbit acadèmic). Aquesta docència passaria al col·lectiu de professorat lector amb la conseqüent millora de la qualitat. Globalment, els canvis s’alineen amb els objectius de la LOSU, tot just aprovada el passat 22 de març. La nova llei d’universitats rearticula el model de carrera acadèmica per al PDI amb la finalitat que sigui una carrera estable, predictible i amb condicions laborals dignes.

En el cas de la URV, el 58,2% de professorat és associat, la majoria del qual fent contribucions en temes especialistes amb contractes de 5 hores setmanals de mitjana i en la línia del que defineix la llei. 90 d’aquestes persones han comunicat que disposen d’algun tipus d’acreditació per accedir a la carrera acadèmica, dels quals s’estima que un terç tindria interès en accedir-hi i disposaran, així, de l’oportunitat de concursar a les noves places.

La priorització per Departament a la URV
Tenint en compte aquest context, el Consell de Govern de la URV va aprovar el 23 de febrer el model de disseny i gestió de la plantilla de PDI, que té per objectiu últim aconseguir que el 80% de l’encàrrec docent sigui cobert per personal permanent, a excepció dels àmbits singulars. Aquest model substitueix l’aprovat l’any 2020 i estableix una fórmula de càlcul que prioritza la cobertura dels departaments (que tenen atribuïda la funció d’organitzar l’activitat del personal docent i investigador) més distants a l’hora de fer la reposició de les vacants, sobretot per jubilacions.

A més, però, amb la previsió de l’increment de finançament per a la contractació de PDI, el mateix model també és aplicable a l’assignació de les noves places i estableix que les 75 places addicionals de què disposarà la URV s’assignaran d’acord amb els mateixos criteris. Així, el Departament de Gestió d’Empreses, el Departament de Medicina i Cirurgia, el Departament d’Infermeria, el Departament de Pedagogia i el Departament de Psicologia són els que incorporaran més personal els propers anys.

Assegurar el relleu generacional, una llarga reivindicació
L’envelliment de les plantilles de les universitats catalanes ha estat motiu de preocupació els darrers quinze anys, especialment des que les restriccions pressupostàries van frenar la contractació de personal i no va ser fins l’any 2017 que es va tornar a fixar en el 100% la taxa de reposició per a totes les figures de professorat.

A la URV, la mitjana d’edat del professorat permanent ha passat dels 48 anys l’any 2008 als 54 anys al 2022. En el personal d’administració i serveis, el pes de la franja de les persones més grans de 50 anys tampoc s’ha vist compensat per l’entrada d’efectius joves de menys de 35 anys, i la mitjana d’edat ha passat dels 37,8 anys de l’any 2008 als 48,3 del 2022.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */