.

La URV aprova adherir-se al Pacte Nacional pel Referèndum

La façana del rectorat de la URV. Foto: ACN

La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha aprovat aquest dijous la seva adhesió al Pacte Nacional pel Referèndum. De tots els assistents al Claustre que han volgut exercir el seu dret a vot, un 74% s’hi ha mostrat partidari, un 19% s’hi ha posicionat en contra i un 7% ha emès un vot en blanc, segons han detallat fonts de la institució.

El rector, Josep Anton Ferré, ha explicat que va rebre la petició d’adhesió per part dels promotors del Pacte i que va decidir incloure l’assumpte a l’ordre del dia del Claustre com a òrgan competent. “Penso que ens havíem de pronunciar i estic content que hagi sortit de ser-hi perquè som un referent social”, ha manifestat el màxim responsable de la universitat.

El rector: “Els qui ens hi adherim pensem que s’ha de fer un referèndum”

El rector ha detallat que la discussió ha estat “relativament breu” perquè tothom tenia les posicions molt clares. Ferré ha fet una valoració “molt bona” del procés i se n’ha mostrat “satisfet” perquè s’havia insistit a la universitat que es pronunciés. Malgrat tot, ha dit, la qüestió no depenia de la seva voluntat sinó del conjunt de la comunitat universitària, per la qual cosa calia sotmetre-ho a Claustre. “Els qui ens hi adherim de bon cor pensem que s’ha de fer un referèndum per preguntar a la gent què vol fer”, ha reflexionat el rector.

“Hauríem de duplicar el nostre pressupost per estar al nivell de les universitats europees”

Durant el Claustre, Ferré ha presentat un informe en l’àmbit de la recerca que compara els resultats de la URV amb el d’altres universitats europees que se situen en posicions similars en els rànquings internacionals. “Quan dividim els resultats de recerca entre els euros disponibles, la nostra posició millora, però, en canvi, quan ens comparem amb els recursos disponibles per als estudiants, veiem que la resta d’universitats tenen molt més recursos disponibles”, ha exposat.

Segons el rector, “no hi ha cap dubte” que el conjunt d’universitats catalanes són “molt bones” fent docència i recerca, però encara serien millors en docència, ha dit, si disposessin d’un nivell de recursos equiparable al de les universitats europees. “Hauríem de duplicar el nostre pressupost per estar al nivell de les universitats europees amb les quals compartim rànquings”, ha advertit el rector.

Aprovat el II Pla Estratègic de Recerca i Innovació de la URV

En un altre ordre de coses, la URV ha aprovat el II Pla Estratègic de Recerca i Innovació, que dibuixa el full de ruta a seguir per la universitat en aquest àmbit i substitueix el primer document elaborat fa quinze anys. Ferré ha explicat que aquest nou pla pivota sobre els eixos de l’excel·lència científica, la incorporació del sector de les TIC i el món digital, i l’impacte social de la recerca en àmbits com el benestar de les persones, el progrés sostenible i el desenvolupament de les ciutats i els territoris.

D’altra banda, durant el Claustre el rector ha presentat el seu informe anual en el qual ha constatat el manteniment dels estudiants de grau durant aquest curs, l’increment d’alumnes en màsters i doctorat, i una proporció creixent d’estudiants internacionals. De cara al curs vinent, ha assenyalat Ferré, la URV compta amb un 20% més de preinscripcions als màsters, la qual cosa constata l’esforç de difusió que ha fet la universitat. A més, també ha recordat la necessitat de desencallar els projectes de les noves facultats d’Educació i Medicina.

ACN