.

El dron, de la marca Yunnec H-520 multirrotor (6), té una autonomia de vol de 25′ per bateria, així com dues estacions de control. El cost d’aquest aparell, amb formació inclosa, és de 18.000 euros. Foto: Ajuntament

La Guàrdia Urbana de Tarragona ha posat en marxa aquest dimecres la nova unitat de drons, formada per un caporal i quatre agents que han rebut formació específica per a operar aquests dispositius aeris. De moment l’equip disposa d’un aparell d’última generació que ha costat 18.000 euros, però la previsió és adquirir-ne almenys un altre en el futur. El conseller de Seguretat Ciutadana, Manel Castaño, ha assenyalat que la nova unitat posarà l’accent en el medi ambient, sobretot pel que fa a la vigilància d’abocaments incontrolats. L’aparell reforçarà els dispositius de seguretat que es despleguin per controlar esdeveniments o grans concentracions de persones, i també s’utilitzarà per al control del trànsit o de les platges del municipi.

El conseller Manel Castaño ha explicat que la nova unitat engega motors aquest dimecres amb un dron i un equip integrat per un caporal i quatre agents, però que tenen la voluntat d’ampliar la dotació “quan hi hagi disponibilitat”. El regidor responsable de la Guàrdia Urbana ha assenyalat que l’aparell el van adquirir fa uns mesos i que, un cop disposen de les autoritzacions i els efectius policials han rebut la formació, ja poden començar a operar.

El caporal que lidera la nova unitat ha explicat que, en base als estudis de seguretat aprovats per Enaire, han rebut autorització per aixecar el dron fins a uns 60 metres d’altura, tant de dia com de nit. Cal tenir en compte que bona part del municipi de Tarragona es troba dins l’àrea d’influència de l’aeroport de Reus, per la qual cosa cal seguir un protocol molt estricte. L’equip funcionarà com “una patrulla de l’aire” que, mensualment, programarà les diferents operatives en funció de les necessitats.

El nou recurs se centrarà en temes de medi ambient i aportarà “més versatilitat” en el control sobre zones no poblades, boscoses i rurals. L’aparell és de gamma mitjana-alta, pesa dos quilos i està equipat amb una càmera. “Des d’uns 600 o 800 metres ens permet llegir la matrícula d’un vehicle força bé. No cal posar el dron damunt l’objectiu, sinó que podem treballar a distància”, ha detallat el caporal. Les imatges es poden visualitzar còmodament, a través d’una pantalla, des d’una unitat mòbil del cos policial.

Roger Segura

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */