TOTS 21

Fa un any, enmig d’un panorama cultural desolador, l’equip de la Sala Trono se les van enginyar per trencar les parets de les cases i apropar la cultura a tothom. Mentre estàvem confinats, la direcció artística de la Trono i del FITT Noves Dramatúrgies va concebre l’embrió de l’story walker ‘Que se la mengin els coloms (i la portin a casa), un format teatral innovador que permetia seguir consumint teatre de forma segura. Una proposta que converteix els carrers de Tarragona en l’escenari d’un relat en què les i els espectadors esdevenen protagonistes d’aquesta experiència cultural innovadora.

L’autora tarragonina Glòria Granell Barberà va ser la responsable d’assumir aquest repte i va escriure ‘Que se la mengin els coloms (i la portin a casa). Una història que ens situa en plena pandèmia de la Covid-19 per homenatjar als qui lluiten per dignificar la vida i humanitzar la mort. Una experiència immersiva que escorcolla els abismes de la ciutat, la marca invisible dels qui salten. Un ritual per acomiadar-nos de tot el que hem perdut i honrar el silenci del món. El silenci dels que no podran dir mai més res, dels qui moren sols, dels qui tornen a casa.

Des de les seves cases, les actrius i actors Jordi Banacolocha, Victòria Pagès, Joan Negrié, Nigel Planer, Ivana Miño i Pep Planas van donar vida als personatges d’aquesta història. El fotògraf i videògraf Albert Rué, ho va barrejar tot amb l’adaptació musical del músic multidisciplinari Gerard Marsal Norte, i van aconseguir crear aquesta experiència única, que es va estrenar en l’última edició del FITT, convertint-se en un èxit de la crítica i del públic.

Un any després, la Trono celebra el Dia Mundial del Teatre oferint l’èxit del FITT en emissió per Ràdio Ciutat de Tarragona i Tarragona ràdio. La peça estarà disponible gratuïtament a la pàgina web de les dues emissores exclusivament el dia 27 i s’emetrà per radiofreqüència a les 10 h del matí. La Trono engega aquesta col·laboració per celebrar aquest dia tan especial amb totes i tots i per recordar que, fins i tot en els moments més durs, el teatre i la cultura sempre ens ha acompanyat.

Redacció