TOTS 21

La fàbrica de Silvalac als Pallaresos. Foto: Google Maps

La fàbrica de Silvalac als Pallaresos. Foto: Google Maps

Parlamentaris tarragonins de Junts pel Sí, de la CUP i de Catalunya Sí que es Pot portaran a la cambra catalana la preocupació instal·lada als Pallaresos per un informe del Departament de Salut sobre la pols negra que es troba a la teulada i als voltants de la fàbrica Silvalac, on hi ha habitatges. L’estudi ha trobat hidrocaburs aromàtics policíclics en aquesta substància, compostos que «tenen un potencial carcinogènic i mutagènic», és a dir, que són potencialment cancerígens.

Ha estat l’entitat ecologista Gepec qui ha alertat el departament de Salut sobre aquesta pols negra. En la carta de resposta, Salut els informa que han proposat mesures preventives «donada la curta distància que existeix entre l’empresa i els edificis habitats». Entre aquestes hi ha «una revisió exhaustiva dels processos de fabricació» i «una neteja periòdica d’aquests espais».

A la recerca de noves aliances en aquest sentit, Gepec s’ha posat en contacte amb parlamentaris tarragonins perquè facin preguntes i demandes sobre la qüestió al conseller de Territori i Sostenibilitat. Una reunió informativa el passat dilluns va omplir la sala d’actes de l’Ajuntament dels Pallaresos de veïns preocupats per la situació. Segons Gepec, l’alcalde dels Pallaresos i diversos regidors es van comprometre a exigir al Departament de Territori informes complementaris i objectius sobre la pols negra.

La fàbrica de Silvalac als Pallaresos es dedica a la impressió. Mentre no hi hagi nous informes, el Gepec demana la instal·lació immediata d’un filtre «adequat» en la sortida de la xemeneia de l’oxidador tèrmic.