.

Del total de 119 parades que té el Mercat Central, ara mateix l’ocupació supera el 85%. Foto: Ajuntament

La transformació comercial del Mercat Central s’ha accelerat el segon semestre de 2020 amb l’ocupació superior al 85% de les parades, una inversió d’1,5 milions d’euros i la creació de més de 15 llocs de treball. La majoria d’actuacions ja són visibles, tot i que durant el primer semestre de 2021 ha de continuar l’ampliació i reforma de més negocis.

Reus Mobilitat i Serveis, l’empresa municipal que gestiona els Mercats de Reus, ha invertit 150.000 euros en diverses millores al Mercat Central des de 2019 i ha acompanyat els concessionaris actuals per millorar i ampliar el seus negocis, uns concessionaris que també han fet una forta inversió. En conjunt, la inversió feta des de 2019, però principalment durant el 2020, s’acosta a l’1,5 milions d’euros. A més, entre les noves parades i les que han crescut, s’han creat més d’una quinzena de llocs de feina.

Gairebé el 90% de parades ja estan ocupades

Del total de 119 parades que té el Mercat Central, ara mateix l’ocupació supera el 85%, amb més de 100 parades plenes. Això representa un creixement del 25% respecte el 2019, quan l’ocupació només arribava al 60%.

A final de 2020 només quedaran 15 parades buides. Fa un any, aquesta xifra arribava a les 43. Per tant, en només un any, s’ha reduït un terç el número de parades buides.

En aquestes 15 ja s’hi compten les quatre que ocupa Torrons Vicens i les dues de Torrons Virginias durant la campanya de Nadal, des de mitjans de novembre.

Una tercera part de negocis reformats en 9 mesos

La primera actuació va ser l’eliminació de parades buides per a la creació d’espais comuns, destinats a zones de degustació, una a cada punta del mercat. Aquestes obres, a causa de la pandèmia de la COVID-19, no van poder començar fins a l’estiu.

Just després, al juliol, van començar les reformes a les parades, dels operadors actuals i d’algun de nou. Les reformes suposen la modernització de més d’un terç de les parades del mercat, la majoria de les quals han ampliat i ara ocupen més espai. En algun cas, també ha calgut fer canvis de lloc per fer possible l’ampliació i modernització. I tot això aquest mateix 2020.

En total, a hores d’ara els negocis que han crescut amb més parades i/o s’han reformat completament són 28 parades de 8 negocis diferents: Polleria Cantonada 108 (2 parades), Fruites Paqui (2 parades), Fruites Martí Gisbert (4 parades), Polleria Rosa Riba (4 parades), Carnisseria Mestre Vilella (2 parades), Casa Pladevall (7 parades), Xarcuteria Àlex (3 parades) i Peixateria Tarraco Sea Food (4 parades).

I totes aquestes obres s’han fet sense tancar el mercat ni cap negoci, aprofitant les tardes i els caps de setmana i cedint espais a les parades en obres perquè no haguessin d’aturar l’activitat.

I al 2021, noves parades per estrenar

Després de festes, començaran les obres d’ampliació i renovació de les parades següents: Pesca Salada Vidal (4 parades), Peixateria Carla Marc (4 parades), Fruita i verdura ecològica El Maset (2 parades), un dels nous operadors del concurs de menjar saludable (2 parades) i no es descarta que alguna més s’hi pugui afegir.

En total, en 9 mesos, s’haurà actuat en més de 40 parades, donant al Mercat Central un aire renovat, amb parades més àmplies i modernes, preparades per obrir més hores al públic i oferir els nous serveis que demanden els clients.

Aquesta dinàmica de modernització també ha provocat inversions més petites als negocis que no s’han reformat, com ara millores en il·luminació, en els rètols de les parades, etc.

El regidor d’Empresa i Ocupació, Carles Prats, afirma: «la transformació comercial del Mercat Central ja és una realitat; les xifres ho demostren, però només cal fer un tomb pel mercat per veure el canvi iniciat. I aquesta dinàmica continuarà amb més reformes de parades després de Reis. En total, des del juliol passat s’hauran reformat una tercera part dels negocis del mercat, amb una inversió global milionària i una ocupació superior al 85%.»

Més estrenes abans de Nadal: el celler El Magatzem i l’oli DOP Siurana

Abans de Nadal, però, un nou operador completarà l’oferta de producte fresc: es tracta de l’obertura del celler El Magatzem, que omplirà fins a 4 parades –amb 11,5 metres de mostrador– en un espai especialitzat de vins, licors i productes gourmet, els mateixos productes que la marca ja comercialitza a la botiga situada al carrer de Recasens i Mercadé, al polígon AgroReus.

També està previst que 2 parades més s’omplin amb una botiga efímera del Consell Regulador de la DOP Siurana, amb la presència de diverses cooperatives. Aquesta botiga arriba després de la bona experiència de l’any passat, quan l’oli DOP Siurana ja es va vendre en una parada del Mercat Central durant la campanya de Nadal, amb l’objectiu de posar en valor l’oli d’oliva verge extra com a regal del territori.

Les concessions vigents del Mercat Central acaben el 2041 i just ara, poc més de 20 anys abans, s’ha impulsat la transformació comercial perquè l’equipament mantingui un nivell de qualitat òptim els pròxims anys.

Queda pendent la reforma de la façana principal, a la zona que ocupava l’autoservei petit i que aviat es començarà a definir, amb l’objectiu de completar l’oferta del Mercat Central i fent l’edifici més accessible i transparent des del carrer de Sant Joan.

Redacció