.

.

TOTS 21

Imatge de la TAP la nit del míting. Foto: Sílvia Jardí / ANC

El mànager de la Tarraco Arena Plaça (TAP by San Miguel), Jesús Feliz, on dijous es va celebrar l’arrencada de la campanya pel ‘sí’ al referèndum de l’1-O en el que ha suposat el primer gran desafiament en un acte públic de la Generalitat, ha afirmat a Tarragona21 que l’empresa “es va limitar a llogar l’espai” i que “no som polítics, sinó empresaris. No volem entrar a parlar d’aquest tema. Volem passar pàgina”. Ha estat l’única explicació donada per Feliz, que no vol fer declaracions sobre el cas.

Feliz no ha volgut aclarir si havien rebut o no per escrit l’advertència del subdelegat del Govern a Tarragona, Jordi Sierra, o del delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo, segons la qual cedir l’espai podia suposar un delicte.

Fonts de la Sebdelegació del Govern central a Tarragona han indicat que des de la institució no s’ha cursat cap advertiment per escrit als propietaris de l’empresa explotadora. En aquest sentit, el subdelegat del Govern, Jordi Sierra, s’hauria posat en contacte telefònic amb aquesta. Des de la Subdelegació no es cursarà cap denúncia judicial ja que s’entén que aquestes actuacions “corren a càrrec de l’autoritat judicial”, han indicat aquestes fonts.

El Govern central, així doncs, ha permès la celebració del míting, evitant la imatge i les conseqüències de precintar el recinte davant l’allau de persones que estava previst que hi assistissin, i amb la presència del president de la Generalitat i del vicepresident. El fiscal Maza ha afirmat que corresponia decidir en cada territori si calia que la força pública hi actués. Però un cop passat l’acte seran els jutges els que actuaran. Així ho ha donat a entendre també la Fiscalia.

L’empresa explotadora de la TAP, l’Agencia de Publicidad Internacional Catalana, va guanyar l’adjudicació pública del concurs, de manera que els contractes de lloguer els signa ella, igual que l’explotació global del recinte. La part contractant del míting va ser l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Tot i que no s’ha detallat el cost, en el web de la TAP figura una tarifa de 10.000 euros pel lloguer diari del recinte. La titularitat de la TAP és de la Diputació de Tarragona. El president de la institució, Josep Poblet, va assistir al míting i posteriorment es va desplaçar al sopar solidari de la Fundació Port Aventura.

Fonts de l’ANC han indicat a Tarragona21 que de moment (les 12 hores de divendrs) no han rebut “cap notificció judicial”, ni oficialment ni extraoficialment, però l’esperen.

El fiscal Maza investiga si hi ha prevaricació

Al respecte, el Fiscal General de l’Estat, José Manuel Maza, ha assegurat aquest divendres que estudiarà si l’acte incorre en un delicte, com podria ser el de possible prevaricació si aquest es va organitzar amb fons públics. «Valorarem les diferents consideracions jurídiques pel que fa als que han participat com sobre si s’ha pagat una quantitat de diners públics», ha assegurat en una entrevista a la COPE.

D’altra banda, el diputat provincial del PP, José Luis Martín, va presentar ahir un escrit en què insta el president de la Diputació, Josep Poblet, a sol·licitar “l’emissió d’informe jurídic, amb caràcter d’urgent, a la Secretaria Jurídica, per tal de conèixer l’abast i conseqüències jurídiques de la celebració de l’acte programat pel dia d’avui, a la TAP”. En el mateix escrit, Martín demana que “es requereixi l’adjudicatari del contracte de lloguer i explotació de la TAP en la cessació de la seva activitat i que acordi la immediata suspensió de l’acte en favor del referèndum”. La Diputació no veu “cap irregularitat” en l’acte celebrat a la TAP.

Crítiques de Ciutadans a la Delegació del Govern

Un altre apunt crític s’ha viscut avui. El portaveu del grup municipal de Ciutadans (Cs) a Tarragona, Rubén Viñuales, ha lamentat que “la Delegació del Govern a Catalunya i la mateixa Subdelegació del Govern hagin permès que es celebrés ahir en la Tàrraco Arena Plaça un acte en favor d’un referèndum il·legal”, i ha recordat que “el Tribunal Constitucional ha prohibit qualsevol acte on es recolzi aquest referèndum anticonstitucional”.

Viñuales ha instat a la Delegació del Govern “al fet que treballi de forma diligent perquè es compleixi la Llei” i li ha demanat al Delegat, Enric Millo, al fet que “prengui les mesures legals necessàries i oportunes perquè la il·legalitat d’ahir no quedi impune.”

De la mateixa manera, el portaveu de la formació taronja ha recordat que “Tarragona no és una ciutat ni una província independentista, com ha demostrat en nombroses ocasions”, i que “per molts autobusos que arribin de tota Catalunya perquè així ho sembli, la realitat social i en nombre de vots, és una altra”. Tanmateix, ha insistit que “cap ciutadà pot saltar-se la legalitat sense conseqüències per això”.

J. Garcia