.

.

TOTS 21

L'alcalde, Jordi Llopart, avui durant la seva intervenció al Casal Municipal

La Sindicatura de Comptes de la Generalitat ha entrar a fiscalitzar directament l’Ajuntament de Creixell, concretament el període de l’anterior govern municipal liderat pel PP i per l’alcalde Teodoro Fuster (2007-11). La Sindicatura s’ha presentat al consistori requerint informació per analitzar les presumptes irregularitats que van fer que el consistori arribés a acumular un deute ocult de més de nou milions d’euros entre 2007 i 2011, quan el seu pressupost per l’any que ve és de 4,5 milions.

“L’Ajuntament està tutelat per la Generalitat”, així de clar ha estat l’alcalde, Jordi Llopart, que aquesta tarda ha protagonitzat, junt al seu equip de govern, una assemblea informativa on ha passat comptes de com s’està reconduint la catastròfica situació econòmico-financera heretada. “Des del passat mes de setembre, la Sindicatura ens demana informació per depurar responsabilitats de per què un municipi de 3.500 habitants té aquesta situació”, ha dit Llopart en el decurs de la reunió amb els veïns, que ha tingut lloc al Casal Municipal.

Part del públic que ha assistit a la reunió informativa

En 2014 l’escenari serà el següent: un pressupost municipal de 4,5 milions d’euros i 980.000 euros de pagament en interessos i amortització de capital del deute bancari i als organismes oficials. És a dir, un 23% del pressupost sortirà per pagar bancs, la qual cosa suposarà que pràcticament no hi haurà inversió municipal en 2014 i que la partida de Cultura ha quedat reduïda a la mínima expressió.

El pressupost de 2014, aprovat l’octubre passat, serà “més auster” i suposarà rebaixar el deute bancari en mig milió d’euros, passant del 53% al 40%; una reducció dels deutes amb la Seguretat Social de 100.000 euros i una reducció de les quotes de l’IRPF de 190.000 euros. El consistori, que segueix les pautes del Pla de Sanejament, confia que en 2018 pugui revertir-se aquesta situació.

El control que Generalitat i l’Estat fan sobre el consistori es tradueix també en què l’IBI pujarà l’any vinent a Creixell, obligat per ambdós organismes.

L’Ajuntament ha de fer front al pagament, amb interessos del 5,95 per cent, de factures com ara compra de flors, poda d’arbres, viatges o concerts (107.000 euros), que al seu moment no es van satisfer.

Llopart ha conclòs afirmant que la pitjor de les decisions preses des de 2011 ha estat acomiadar personal de l’Ajuntament.

En 2011, CiU, PSC i ERC van entrar a governar i van descobrir la situació econòmica de l’Ajuntament. Cada any s’incrementava en dos milions d’euros el deute amb factures no abonades, es concertaven crèdits bancaris de fins a tres milions d’euros i no es pagava la Seguretat Social ni l’IRPF. El darrer pressupost municipal que es va elaborar va ser el de 2006.

J. Garcia