.

.

TOTS 21

Sant Miquel del Pla obre les seves portes per presentar l’opuscle 2021 de la Reial Germandat de Jesús Natzarè. Foto: Cedida

La Setmana Santa de Tarragona comença a calentar motors. Aquest dimarts, les portes de l’església de Sant Miquel del Pla es van obrir al públic amb aforament limitat per acollir la presentació de l’opuscle dels natzarens, enguany dedicat a un tema tan polièdric com és el silenci. L’acte va arrencar amb l’actuació de Maria Arjona, cantant tarragonina, que va posar en situació els assistents interpretant la famosa peça “The Sound of Silence” de Simon & Garfunkel. Tot seguit, la periodista tarragonina Laura Casas iniciava una tertúlia sobre les diferents dimensions del silenci acompanyada per l’Abat de Poblet, Octavi Vilà, el gestor cultural Jordi Bertran i el musicòleg Joaquim Garrigosa.

Des d’una perspectiva històrica i cultural, Jordi Bertran va descobrir als assistents l’evolució de l’anomenada “Processó del Silenci” de Tarragona així com les dimensions menys conegudes d’altres celebracions arreu del territori com Sevilla o La Rompida de la Hora al Baix Aragó històric, on el silenci espontani té especial rellevància. El musicòleg Joaquim Garrigosa destacava especialment el valor inseparable del silenci a la música en totes les seves manifestacions. També en els actes litúrgics on el ritme entre música, paraula i silenci acompanyen i animen “l’entrada en contacte amb Déu” de cadascú. Aquest és justament, en paraules de Garrigosa, el “silenci actiu” el silenci que “transforma” interiorment.

Davant la situació excepcional viscuda en els darrers mesos a causa de la crisi sanitària, l’Abat de Poblet, Octavi Vilà, feia observar els assistents que sovint sembla que tinguem por de “quedar-nos a soles amb nosaltres mateixos a través del silenci”, quan en realitat el silenci no és “fer el buit” sinó “omplir-se de nou, omplir-se de Déu”. Els convidats han apuntat també com el silenci pot ser un valor actiu o passiu, i destacaven que davant les actuals circumstàncies convé saber aprofitar l’oportunitat d’aquest “silenci processional” de la Setmana Santa per reeixir de nou amb creativitat i amb sentit comunitari, per què aquesta és una “fe d’assemblea”. Com apuntava Joaquim Garrigosa convé que aquest “parèntesi” no ens tanqui en pensaments obtusos que converteixin les manifestacions culturals en “mausoleus” sinó que siguem “transmissors de la vida que trobem al nostre llegat cultural i espiritual”. L’opuscle dels natzarens s’il·lustra enguany amb les imatges de tantes places i carrers buits dels indrets propis de les processons tarragonines que han donat pas a un recolliment interior poc habitual.

El president de la Germandat, Jaume Sáez, i Mn. Antoni Pérez de Mendiguren, en representació de l’Arquebisbat, van cloure l’acte que enguany s’ha retransmès en directe a fi de fer accessible a tothom la celebració natzarena.

I d’altra banda, la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de nostre Senyor Jesucrist ha comunicat els actes organitzats i confirmats per la Setmana Santa, que són els següents:

Diumenge de Rams, 28 de març, a les 19h. Es realitzarà el SOLEMNE VIACRUCIS DE DIUMENGE DE RAMS a l’interior de la Catedral. Seguint amb les normes i aforament del PROCICAT, els portants del Sant Crist seran les úniques persones que es desplaçaran pel temple. La resta de persones romandran al lloc assignat.

Dilluns, Dimarts i Dimecres Sant, 29, 30 i 31 de Març de 18 a 20 h. A l’església de Natzaret es realitzarà el SOLEMNE TRIDU en honor al Sant Crist de La Sang i a la Mare de Déu de la Soledat. A les 19:30 h. Es realitzarà la pregaria. L’aforament seguirà les instruccions del PROCICAT

Dijous Sant, 1 d’abril a les 17:30 h. A l’església de Natzaret es realitzarà el SOLEMNE OFICI DEL SANT SOPAR DEL SENYOR. Tot seguit, els Armats realitzaran els TORNS DE GUÀRDIA D’HONOR al Santíssim Sagrament.

Divendres Sant, 2 d’abril, a les 13:30 h. A l’església de Natzaret, es realitzarà la SOLEMNE ACCIÓ LITÚRGICA I VENERACIÓ DE LA CREU.

A les 19 h. Es realitzarà el SOLEMNE VIACRUCIS DE DIVENDRES SANT a l’interior de la Catedral. Els portants del Sant Crist de la Sang seran les úniques persones que es desplaçaran pel temple. La resta de persones romandran al lloc assignat.

Alhora, la Germandat Sant Crist dels Gitanos de la Parroquia de la Santíssima Trinitat també ha elaborat el programa d’actes:

Redacció