.

Recreació virtual de com serà la façana del Mercat, on es trobarà Mercadona

Déu apreta, però no ofega. El municipi de Creixell ha fet realitat avui un dels grans desitjos que perseguia des de feia tres anys: l’arribada d’una gran superfície comercial. De la mà de l’operador Nictalia, Mercadona aterra a Creixell, un dels municipis catalans que més està patint la crisi i la polèmica gestió de l’anterior govern municipal. Serà una inversió de tres milions d’euros, que crearà 30 llocs de treballs, preferentment de ciutadans de Creixell. Les arques municipals també viuran una notable empenta: 1.200.000 d’euros de cànon, en un pagament únic (divisible), al que cada any caldrà sumar els impostos municipals.

Mercadona no ve sol, sinó acompanyat del primer Mercat Municipal que tindrà Creixell. Els dos equipaments s’ubicaran al mateix indret, una pastilla situada a l’Avinguda del Mercat, paral·lela a la N-340, al pla parcial Sínies Nord. Des de la carretera es veurà el Mercadona. La firma d’alimentació valenciana disposarà de 1.200 metres quadrats, mentre que el Mercat tindrà deu parades i ocuparà el 40 per cent de la superfície restant.

L'alcalde, al centre, junt a representants de l'operadora, tècnics d'obra i del consistori

Segons el promotor, Nictalia, l’espai comercial donarà serveis als municipis de Creixell, Torredembarra i Roda de Berà.

Les negociacions de l’Ajuntament s’han realitzat amb Nictalia. Aquest operador és el que ha tancat, al seu torn, l’acord amb Mercadona després que Bon Preu ho desestimés. De fet, Nictalia està comercialitzant actualment les deu parades del futur Mercat Municipal.

Imatge d'un centre comercial de Mercadona. Foto: Mercadona

El plec de condicions estableix que les obres duraran deu mesos, per la qual cosa, tant Mercadona com el Mercat Municipal obriran l’any vinent.

L’acte d’avui ha consistit en la firma de l’inici de les obres. Tècnicament, ha estat l’acte de replantejament de la llicència d’obres. Hi han assistit l’alcalde, Jordi Llopart, representants de la concessionària Nictalia, de l’empresa constructora (EHISA), el director d’obres i tècnis de l’Ajuntament.

Mercadona s’ha compromès a ubicar al centre de Creixell els treballadors que operin en altres centres d’alimentació de la mateixa firma, ha subratllat l’alcalde a Tarragona21.

Una odisea

L’arribada de Mercadona a Creixell ha estat una odisea els orígens de la qual es remunten a 2011, amb l’anterior govern municipal comandat pel PP. Aleshores existia un conveni signat amb Nictalia per fer el Mercat Municipal. La legislació comercial catalana establia que a Creixell li corresponia un espai comercial de 800 metres quadrats en no arribar als 5.000 habitants, és a dir, inferior a una gran superfície. Aleshores, es posà en contacte amb la firma Bon Preu per fer un espai de 800 m2. Es decidir que una part fos per una gran superfície i l’altra, per al Mercat Municipal. Però el consistori buscava, i no trobava, la manera legal de tenir una gran superfície, d’assolir un espai de 1.200 metres quadrats.

Finalment, Creixell va aconseguir -aportant documentació de consums relacionats amb nombre d’habitants- que la Generalitat li autoritzés el reconeixement de disposar de 6.076 habitants, més de 5.000, per la qual cosa, la superfície comercial podia passar de 800 a 1.200 metres quadrats. Aquest canvi substancial suposava incrementar notablement el cànon a pagar a l’Ajuntament. El resultat: Bon Preu es retira i Nictalia entra en contacte amb Mercadona, que mostra el seu interès a tirar endavant el projecte.

Paral·lelament es van solventant problemes de subministrament de llum i urbanístics. Però en 2013, la Generalitat prorroga els seus pressupostos, lligats a la nova legislació comercial: el projecte no pot tirar endavant. En 2014, finalment, la Generalitat aprova els pressupsotos i es desencalla el cas Mercadona de Creixell. La setmana passada, la Comissió de Govern de l’Ajuntament aprovava el projecte executiu i es notifica la fiança de les obres.

J. Garcia