.

Mariluz Caballero, durant la roda de premsa d’aquest matí. Foto: Tots21

L’ajuntament de Reus no perdrà, finalment, ni un cèntim del que tenia pressupostat com ingressos per l’any vinent malgrat la sentència del Tribunal Constitucional que es carregava el mètode de càlcul de la plusvàlua. La regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero, ha assenyalat aquest matí en roda de premsa que l’afectació “serà neutre a les finances municipals”. L’estimació efectuada pels tècnics de la casa gran era, en un principi, de deixar d’ingressar 1,4 milions d’euros l’any vinent dels 3,8 milions contemplats abans de la sentència (un 36,23% menys), un fet que torpedinava els comptes ja aprovats i obligava a improvisar alternatives.

Ara bé, Caballero ha anunciat que “casualment” (perquè la xifra no serà homogènia a tots els ajuntaments), la Intervenció General de l’Estat incrementarà en 1,4 milions d’euros l’aportació a les arques del consistori l’any vinent fruit de l’augment de recaptació i, per tant, de la revalorització a l’alça dels diners a repartir per llei general d’àmbit estatal a les hisendes locals. Tot plegat fa que l’afectació sigui inexistent. L’únic que s’haurà de fer ara és aprovar una “autoesmena” als pressupostos per indicar d’on procedeixen els ingressos. Tanmateix, Caballero sí que ha deixat clar que aquest esvoranc dels 1,4 milions estimats s’arrossegarà durant la resta d’exercicis.

La intervenció de Caballero en roda de premsa ha tingut un vessant informatiu però, també, un de didàctic. La regidoria ha volgut mostrar un exemple tipus de com acabarà afectant al contribuent la resolució judicial i les mesures de correcció aprovades pel govern espanyol.

Partint d’un exemple tipus d’un immoble amb un valor cadastral de 20.000 euros, el cost final del nou sistema de càlcul del tribut penalitza una compra-venda en els primers 4 anys (per considerar-la des d’Hisenda especulativa) i la beneficia a llarg termini. En aquest sentit, la venda un any després de la compra implicaria, segons el sistema antic de tributació, pagar 222 euros, mentre que en l’actual la quota a pagar es dispara fins als 780 euros. Tot plegat suposaria una pujada de 558 euros més (un 251% més) d’ingressos a les arques municipals. Però si l’immoble es ven 15 anys després de la compra, la quota a pagar passa de 2.880 euros a només 720 euros, és a dir, una pèrdua per la hisenda reusenca de 2.160 euros (-75%).

J.S.