.

.

TOTS 21

Imatge de la depuradora de La Selva en la jornada d’avui. Foto: Cedida

La Selva del Camp ha acabat amb un greu dèficit que s’arrastrava des de feia gairebé 20 anys. En el context del creixement de la seva població i també industrial, la vella dep uradora, datada de 1982, ja no donava més de sí. La crisi econòmica que ha viscut l’Agència Catalana de l’Aigua la darrera dècada feien impossible la seva ampliació. Ha estat finalment la tossuderia del consistori i la bona entesa entre administracions -Ajuntament i Generalitat- el que ha permès obrir una nova depuradora prevista per una població de gairebé el triple que l’actual, que és ara de prop de 6.000 habitants.

L’alcalde de la Selva del Camp, Jordi Vinyals, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Ridao, s’han encarregat de fer aquest dissabte l’estrena oficial de la nova estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) selvatana, situada al costat de l’antiga, al polígon industrial la Drecera, a peu de la riera que baixa fins a Vilallonga, El Morell i el riu Francolí, que aquesta setmana ha començat a posar-se en marxa en fase de proves per tal que entri a treballar a ple rendiment durant la segona part de l’estiu.

Una de les obres més importants

Vinyals ha subratllat que “quan vaig entrar a l’Ajuntament en 2007 ja es parlava de la urgència de la depuradora, però aleshores va arribar la crisi econòmica i i després la situació política del país no ha ajudat a solucionar-ho”. Vinyals ha destacat la importància del dia d’avui, de poder fer arribar a la ciutadania aquestes instal.lacions. “L’aigua que abocarem a la llera la podrem reaprofitar, amb una aigua de més qualita”t. I ha rematat: “És una de les obres més importants fetes a La Selva en anys”.

Josep Masdeu, tinent d’alcalde i exalcalde en aquest mandat, ha recordat les peripècies viscudes en la relació entre l’aigua i la població, i com “per haver estat tossuts” s’ha aconseguit la nova estació depuradora.

El director de l’ACA, Lluís Ridao, ha subratllat a Tarragona21 que Catalunya és un país “que no sap ploure” i ha detallat les properes inversions en depuradores que farà l’organisme públic, a raó de 50 milions d’euros anuals.

Un moment de la tallada de la cinta inaugural. Foto: Tarragona21

L’acte s’ha volgut obrir a tots els veïns del municipi incorporant-lo als actes de la Festa Major, amb visites guiades, inflables per als més menuts, música en directe i un vermut popular. Abans de tot això, les autoritats locals i de l’ACA han visitat l’obra acabada i han realitzat diverses intervencions on s’ha destacat la importància del projecte i de com s’ha pogut executar. Sobretot s’ha remarcat que aquesta planta ha de permetre assolir un índex d’aprofitament de l’aigua gairebé total i, per altra banda, que és un exemple de col·laboració entre administracions, donat que les obres han estat finançades íntegrament per l’ACA però ha estat l’Ajuntament selvatà el que s’ha encarregat de la redacció del projecte i de l’execució dels treballs.

El cost final

El cost de la depuradora ha estat de més de 3,1 milions d’euros, als quals s’ha d’afegir el projecte i la direcció tècnica. L’execució s’ha allargat durant gairebé un any i ha anat a càrrec de la UTE formada per les empreses Constècnia i OMS Sacede. Invall s’ha encarregat de la part d’ingenyeria. El complex, que s’ha aixecat al carrer de la Mecànica del polígon la Drecera, tindrà una capacitat màxima de tractament de 2.500 metres cúbics diaris, l’equivalent a una població de 15.416 habitants.

La nova EDAR substitueix a la que hi ha en servei a la localitat des de la dècada dels anys 80 del segle passat, la qual ja va ser construïda per l’Ajuntament de la Selva i que havia quedat obsoleta. Aquest fet havia convertit el projecte en una demanda recurrent per part del municipi al llarg de gairebé dues dècades, de manera que els nous sistemes de sanejament que incorpora l’equipament s’adapten a les necessitats actuals i futures de la localitat i també del medi ambient. D’entrada, gràcies als tractaments específics per tal de reduir el nitrogen i el fòsfor de l’aigua de sortida, aquesta es preveu utilitzar com a aigua habitual de reg i també per part dels serveis públics municipals.

La nova depuradora està preparada per a una futura ampliació amb una tercera bassa.

J. Garcia