.

Una reproducció gegantina d’una urna del referèndum presideix la plaça davant del que va ser el col·legi electoral. Foto: Ajuntament de la Selva del Camp

Coincidint amb la celebració de la segona Festa de la Tardor i amb la commemoració del primer aniversari del referèndum d’autodeterminació de Catalunya celebrat l’1 d’Octubre de 2017, la Selva del Camp ha estrenat la nova plaça de la República Catalana i el monument que la presideix en memòria d’aquella jornada, el qual reprodueix una de les urnes utilitzades en la votació.

La nova plaça se situa just davant del col·legi electoral utilitzat per a la consulta, al final del carrer d’Abel Ferrater, que dóna accés a la zona educativa del municipi. L’aprovació per tal de batejar aquest tram de carrer amb el nom de República Catalana es va realitzar en l’últim Ple ordinari municipal i respon al fet que aquest espai va ser escenari d’una mobilització popular sense precedents a la Selva del Camp. És aquest fet el que relata el petit text que acompanya el monument de l’urna, una peça de prop de metre i mig d’alçada construïda en acer que ha estat possible gràcies a les aportacions particulars. El disseny s’ha realitzat com si es tractés d’una càpsula del temps, de manera que durant tot el cap de setmana nombrosos veïns i veïnes hi han pogut introduir reproduccions de les paperetes de l’1-O amb missatges, a més de premsa i material relacionat amb el referèndum. Després d’això, l’urna ha estat segellada.

Els actes de la segona Festa de la Tardor han comptat amb la participació de diverses entitats selvatanes i, com ja es va fer ara fa un any, s’han centrat totalment en la nova plaça de la República Catalana, amb sopars i dinars populars, actuacions musicals, xerrades i la col·locació del monument de l’urna com a acte central.