.

L’Institut Ramon Muntaner, la Federació d’Ateneus de Catalunya, el Centre d’Estudis Selvatans i l’editorial Afers presenten l’obra guanyadora de la III Beca Terra d’Ateneus ‘La taula del mirall. L’Ateneu i l’associacionisme cultural i polític a la Selva del Camp 1878-1979′, de Guillem Puig Vallverdú, dimarts 9 d’octubre, a les 19 h al Castell de la Selva del Camp.

A la presentació hi assistiran l’alcalde de la Selva del Camp, Jordi Vinyals, Quim Masdeu en representació del Centre d’Estudis Selvatans, la doctora en antropologia i membra del Grup d’Investigacions en Antropologia de la URV, Montserrat Soronellas, l’autor del llibre, l’historiador Guillem Puig Vallverdú, el president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, Salvador Casals, i la presidenta de l’Institut Ramon Muntaner i Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, Ma Àngels Blasco.

En aquest volum, Puig repassa un segle d’història de l’associacionisme a la població del Baix Camp, però sense adscriure-la a una simple enumeració d’activitats, juntes i sessions. L’autor ressegueix com es va configurar la societat selvatana dels segles XIX i XX: la constitució d’espais, la transmissió de pautes culturals o el sorgiment de rivalitats i complicitats que permeten al lector fer una aproximació més acurada a les contrahegemonies del poder a la zona.

L’obra és el tercer número de la col·lecció Terra d’Ateneus, que impulsen l’Institut Ramon Muntaner i la Federació Catalana d’Ateneus amb el patrocini de l’Obra Social de la Caixa i el suport de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat. L’edició és a càrrec de l’editorial Afers. La iniciativa de convocar aquesta beca s’emmarca dins el Pla d’Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya.

La col·lecció ‘Terra d’Ateneus’, de l’Editorial Afers, té dos volums més publicats: ‘El Cercle Literari i els inicis de l’associacionisme recreatiu, cultural i polític a la ciutat de Vic (1848-1902)’, de l’historiador David Cao (I Beca Terra d’Ateneus, 2014); i ‘L’Associacionisme educatiu i cultural a Badalona (1879-1936). L’Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic’, de Jordi Albaladejo (II Beca Terra d’Ateneus, 2015).