.

.

TOTS 21

El nou alcalde de Cambrils, Oliver Klein, a la sala de plens després de la votació de la moció de censura. Foto: Ariadna Escoda

La segona moció de censura que ha viscut Cambrils en els 43 anys de recuperació de la democràcia (la primera es va viure el 2003 i va fer batlle el socialista Robert Benaiges en substitució del convergent Joan Serra) ha tirat endavant aquest migdia sense sorpreses de darrera hora. La ja exalcaldessa, la republicana Camí Mendoza, només ha obtingut 8 vots del seu grup (6) i de Junts (2) mentre que la candidatura alternativa del seu antic soci de govern, Oliver Klein (Nou Moviment Ciutadà, amb tres), ha sumat els 13 regidors restants (PSC, Cs, PP i dos nos adscrits) en un plenari presencial convocat -sense públic- per a les 12 hores d’avui per la secretària municipal i pilotat per una mesa d’edat formada per la representant de més edat, Cinta Ballesté (ERC), i menys, Natalia Pleguezuelos (NMC).

Una hora abans de la votació, diversos alcaldes i càrrecs electes i institucionals republicans s’han concentrat davant de la seu de l’Ajuntament per donar el seu suport a Mendoza. També minuts abans d’entrar al ple, han fet acte de presència dos membres de l’executiva de Ciutadans, Matías Alonso i Anna Grau, que han celebrat l’entrada dels companys de la formació taronja al govern cambrilenc en un govern «que té una majoria àmplia i sòlida». Curiosament, una de les components de la nova majoria de Klein havia abandonat el partit taronja passant-se al grup de no adscrits, enmig de retrets dels seus excompanys que li exigien el retorn de l’acta. 

De la sessió s’ha sortit sense conèixer encara la composició del nou cartipàs, que serà presentat finalment aquest dimecres a les 11 del matí en roda de premsa.

Cami Mendoza, rebent el suport d’alcaldes i càrrecs institucionals d»ERC una hora abans de donar inici al ple de la moció de censura. Foto: ERC

El bloc partidari de la moció ha reiterat en tot moment que aquesta és una eina contemplada dins la legislació i, per tant, plenament democràtica, i han fonamentat la seva argumentació en el que han definit com a paràlisi del govern, manca de lideratge i incapacitat per arribar a consensos. Per la seva banda, des d’ERC i Junts s’ha atacat la «traïdoria» acumulada de Klein, etzibant als socialistes que fins feia poc el consideraven un enemic per haver «apunyalat per l’esquena el partit» al seu dia. Amb to dur i sense concessions han posat damunt la taula el llistat d’actuacions dutes a terme per part del govern en què es porta del mandat i han considerat «delirant» que des de l’oposició es posin com a exemples de la necessitat de presentar una moció de censura la inoperància en neteja viària i polítiques de comerç. És a dir, precisament les àrees que corresponien a regidors de l’NMC.

Klein: ‘Avui és un d’aquells dies que s’escriuen amb majúscules’

Els signants de la moció de censura a Cambrils. Foto: Ariadna Escoda

Klein ha fet entrar aquest dimarts en els dies «que s’escriuen amb majúscules. Fem història». El líder del partit municipalista ha parlat de la necessitat d’un «canvi de ritme» en la manera de fer política a Cambrils i ha defensat la iniciativa «no pas com el resultat d’una sola conversa o d’un rampell. És la maduració d’uns punts de vista compartits» amb els grups i regidors no adscrits del que era l’oposició fins fa unes hores. Per a Klein, l’activitat del govern del qual formava part s’havia instal·lat en «una situació conformista i còmode, de qui dies passa anys empeny». En aquest sentit ha reclamat la conveniència de rapidesa a l’hora de prendre decisions que han d’ajudar a sortir de la crisi generada per la pandèmia. Recriminant «la fúria de les desqualificacions personals», ha recordat que la majoria de 13 regidors que el fa alcalde és superior a la d’11 del govern sortint. «Reunim una major quota de representació ideològica i social», poc després de voler alliçonar els seus antics companys afirmant que «han passat els temps de les majories absolutes. El vot està molt fragmentat i ara cal parlar molt diàleg entre els partits».

Pel que fa a eixos programàtics, projectes o iniciatives que es preveuen dur a terme en l’any i mig que resta de mandat i que justifiquin la necessitat d’una bomba política com la tirada avui, Klein ha estat molt prudent. Ha avançat la necessitat «d’accelerar projectes pendents» i millorar l’atenció de la via pública, de parcs i jardins i de trànsit. «Els projectes de més transcendència els donarem a conèixer aviat», ha conclòs.

Mendoza al PSC: «Faran alcalde a qui els va apunyalar per l’esquena i els va fer trontollar?»

En el seu darrer discurs com a alcaldessa, almenys durant aquest mandat, Mendoza ha optat per quatre eixos: atac directe al currículum de Klein com a soci i a la capacitat de treball tant d’ell com dels seus regidors («si no hagués estat per la regidoria de Turisme no hi hauria hagut bons de comerç, i només s’ha mogut per posar-se la medalla»); la clara victòria electoral d’ERC i la condició de cinquena formació més votada d’NMC («el 2019 van perdre el 20% dels vots»); desmentir la sensació d’inacció llançada pels seus rivals («hem iniciat o tenim completat el 65% del Pla d’Acció Municipal») i una combinació de guant de seda i cop baix al PSC. En referència als seus antics aliats (als quals en un darrer intent els ha obert la porta a una entesa sobre la botzina) ha etzibat recomanat Ana López que guardi bé la roba. «Farà alcalde a qui els va apunyalar per l’esquena i els va fer trontollar?», disparava contra la portaveu socialista recordant-li les paraules que ella mateixa havia pronunciat el gener del 2011 després del trencament traumàtic de Klein amb el seu partit de llavors.

Mendoza ha repassat els 4 milions d’euros invertits en els dos plans de reactivació econòmica, les millores urbanístiques, la dissolució d’INGESOL, les solucions donades a la fallida de la cooperativa i l’antic Celler, l’aposta per la cultura. Però també ha fet una radiografia sense pèls a la llengua de Klein, al qual ha recriminat que no estigués present durant els actes de reconeixement per l’atemptat duts a terme a Barcelona ni en les concentracions en record de les víctimes a Saragossa. De fet, l’ha acusat de «mirar-se el mòbil durant les reunions de treball, sense respecte pels altres. Recordi que el personal de l’ajuntament li va cridar l’atenció per no escoltar no estar atent», reblava. «Li hem tolerat moltes coses en benefici de l’estabilitat del govern», admetia, bans de sentenciar: «H actuat de forma egoista com un nen consentit. Potser l’hauríem d’haver desautoritzat abans», afegia, deixant caure que «parla de renovar la política i se’l veu muntant conxorxes fosques i en secret».

La sala de plens de Cambrils aquest matí. Foto: Ariadna Escoda.

Lluís Abella desafia els partits que facin ara el que reclamaven quan eren oposició

Tant Mendoza com Junts han atacat Klein considerant que serà «la imatge d’un alcalde que manarà a l’ombra». Lluís Abella ha alertat el PSC que pactant amb ell «posaran la guineu al galliner» i ha deixat anar que al secretari i a l’interventor «se’ls girarà la feina». Abella ha desafiat als partits que l’han fet alcalde a ser conseqüents amb el que defensaven a l’oposició (des de baixada d’impostos fins a imposició de contribucions especials), ha negat paràlisi a l’hora de prendre una decisió sobre l’enderrocament de l’antiga estació de tren («estàvem a l’espera d’un informe del Museu d’Història») i ha resumit tot plegat «en el joc d’aconseguir la cadira al preu que sigui.

Ana López: «L’hemeroteca està plena de silencis a les nostres preguntes en ple, juntes o comissions»

En l’altre costat de la trinxera, López ha respost a les crítiques afirmant que donaven suport a la moció de confiança «per responsabilitat». Després de reconèixer que no tot el dut a terme pel govern sortint és dolent («no arribarem i ho destrossarem tot»-, ha lamentat no haver «escoltat res d’autocrítica. Ens ha retret no haver volgut parlar amb vostè -deixa a Mendoza-. Però l’hemeroteca està plena de silencis a les nostres preguntes tant al plenari com a les juntes de portaveus o a les comissions informatives. Aquesta mà estesa no m’ha arribat. I quan ha volgut intentar-ho no els ha preocupat la nostra tristor i importància en veure com les nostres propostes acabaven en un calaix, com en el cas de les ordenances. Espero que tots aprenguem d’aquesta situació que estem vivint».

La portaveu socialista ha recriminat Mendoza de no tenir lideratge suficient per a imposar-se a qui no volia parlar amb ells dins de l’equip de govern, i ha deixat clar que no estan donant «cap xec en blanc ni a Klein ni a Ciutadans. Les discrepàncies són legítimes, però s’han de prendre decisions i no fer la guitza als altres. Hi haurà molta lleialtat. Li demanem el mateix a NMC». Avís per a navegants.

J.S.