.

.

TOTS 21

Un dels carrers que ha viscut la remodelació, on es dibuixa una corba. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament de La Secuita està enllestint un ambiciós programa de condicionament de travesseres urbanes, que afecta les carreteres que travessen el poble i carrers paral.lels per fer-los més segurs i evitar els problemes de mobilitat i seguretat habituals, com els estacionaments en doble filera. Així mateix, el projecte inclou la creació d’uns recorreguts urbans destinats a fer segur el trànsit especialment per als escolars del municipi.

Els carrers afectats són U d’Octubre, Progrés, Dr. Porta, Verge del Pilar i les carreteres TV-2231 -que ve de Perafort i continua fins a L’Argilaga- i la TV-2230, de Tarragona a Vallmoll.

L’alcalde, Eudald Roca, ha explicat a Tarragona21 que la reforma d’aquests carrers ha consistit a reduir la doble circulació en una de sola, rebaixar l’amplada de la calçada -de quatre metres- per reduir la velocitat, a la vegada que s’han creat voreres. A més, en diversos trams s’ha buscat una fórmula original extreta d’altres països, com França, per tal de reduir la velocitat dels vehicles: que el carrer no sigui rectilini sinó que faci corves a modus de ‘xicanes’. Es perd així la sensació de carretera que tenia abans.

El projecte, que ja s’està enllestint, ha tingut un pressupost d’1,5 milions d’euros, finançat al 90 per cent per la Diputació de Tarragona, titular de les carreteres, i ha inclòs el soterrament de tot els serveis i la construcció de dues rotondes. S’han soterrat 1.500 metres de gas, 1.000 metres de canonada d’aigua, telefonia i llum. ‘És el projecte més important que estem executant’, recalca l’alcalde.

Una de les dues noves rotondes. Foto: Tarragona21

‘Es tracta d’una prova pilot i funciona molt bé’, ha subratllat l’alcalde. Les obres van començar el febrer d’enguany, però es van veure aturades pel confinament. Ara estan en la recta final. L’Ajuntament financia l’embelliment de les dues rotondes i el mobiliari urbà.

El projecte es troba ara en la fase de ‘donar prioritat als recorreguts peatonals col.locant jardineres, pilones i baranes per protegir els recorreguts escolars’. A la zona escolar de La Secuita conviuen l’escola de primària i l’escola bressol, zona on a més hi ha construït un aparcament en superfície. Que els dos centres educatius estiguin junts forma part d’un projecte educatiu integral i ambiciós, que inclou afavorir la mobilitat dels pares, alguns dels quals han de dur el fill gran a primària i el menut a la llar d’infants i als que els és necessari que no es trobin en edificis apartats. Temps hi haurà de parlar del model educatiu de La Secuita, que es basa en la participació ciutadana.

El procés va començar fa deu anys amb l’aquisició dels terrenys per fer l’aparcament i ara culminarà amb la propera finalització dels recorreguts: ‘Es tracta que en recorreguts curts puguis anar als llocs caminant i alhora que facilitem l’aparcament’, destaca Roca.

Jaume Garcia