TOTS 21

La Sala Trono de Tarragona oferirà setze espectacles teatrals durant la temporada de tardor, que anirà de setembre a gener. Estaran impulsats per catorze companyies, set de les quals són locals. El cicle s’ha presentat aquest dimarts a l’espai de la Trono Armanyà amb la presència d’alguns dels impulsors i actors de les obres. Una de les grans novetats és que el cicle arrencarà amb una doble programació, un fet que no havia passat abans. Serà amb ‘Les coses excepcionals’, del 19 al 23 de setembre, i amb ‘Kintsugi’, entre els dies 20 i 23. La programació tindrà teatre contemporani, revisió de textos clàssic, noves dramatúrgies, dansa i màgia.
L’estrena de la temporada anirà a càrrec de la companyia Sixto Paz, amb ‘Les coses excepcionals’, un text de Duncan Macmillan que l’actor que l’interpretarà, Pau Roca, ha definit com una “comèdia”, malgrat parla de depressions i crisis personals, amb la particularitat que és el públic qui ajuda a crear el relat. L’obra compartirà dies i espai amb ‘Kintsugi’, en la qual el ballarí Jesús Blanco exposarà el que ha qualificat de “dansa cor”.

A banda, la Sala Trono presentarà tres produccions pròpies. Una d’elles és ‘Una altra nit’, a càrrec de Pau Ferran i Bàrbara Roig, en la que es mostraran situacions relacionades amb la vida a Tarragona. També en clau local, el Col·lectiu de Teatre Necessari Trono Villegas juntament amb la companyia Teatro de Cerca estrenaran ‘Pedro y el Capitán’, una actualització del text de Mario Benedetti. Un diàleg entre un torturador i un torturat que estarà dirigit per Oriol Grau.Grau també serà el protagonista, aquest cop com a actor, de ‘Cap d’any amb les variacions Bildelberg!’, que el 31 de desembre a la nit readaptarà l’obra creada a Tarragona amb un toc festiu. De la programació també destaca una nova visió d’‘Infanticida’, de Victor Català. En aquest cas Neus Pàmies interpretarà el monòleg amb l’ajuda de Clara Peya, en el qual s’hi introduiran elements de música electrònica i cant.

A banda, la Sala Trono serà un any més l’escenari inaugural del Festival de Teatre Màgic i acollirà tres espectacles. El primer serà ‘Impacto’, el vuit de novembre, a càrrec de Henry Evans, un mag argentí guardonat amb el Premi Mundial de Màgia, que farà trucs amb cartes i objectes des de la proximitat. L’endemà serà el torn del Mago Marín, amb ‘The màgic Showman’, des d’una vessant més divertida. Finalment, el 10 de novembre, el mentalista Luis Pardo presentarà ‘En tu mente’, que per primera vegada a la demarcació oferirà un espectacle de petit format d’aquest estil.

A més, la Trono portarà cinc produccions pròpies a Barcelona en els propers mesos. Segons han exposat els responsables de la sala, això permet generar múscul econòmic per després poder desenvolupar la programació tarragonina. En la que va anar de setembre del 2018 al maig d’enguany, per la Sala Trono hi van passar 5.200 espectadors en 82 funcions, amb un 77% d’aforament omplert. Unes xifres que els impulsors esperen, com a mínim, mantenir.

ACN. Eloi Tost