.

.

TOTS 21

Pla obert d’una família de turistes mirant els expositors d’una botiga de records del carrer Major de Tarragona, el 28 de juliol del 2020. (Horitzontal)

El Turisme, en majúscules, ha entrat en el debat polític del plenari ordinari de Tarragona d’aquest divendres amb l’aprovació per part de l’equip de govern, i malgrat el rebuig de l’oposició al complet (les baixes de la representant d’ECP i d’un regidor de Cs ho han posat fàcil), de l’enèsim modificatiu de crèdit en un any de pressupostos prorrogats. En dos punts lligats en filosofia, un romanent del Patronat Municipal de Turisme de prop de 130.000 euros ha estat redirigit cap a l’ajuntament per poder completar un paquet de 340.000 euros procedents de diferents vies (entre elles partides donades de baixa) que han de permetre posar en marxa diferents actuacions de tota mena a través d’un modificatiu que ha estat ratificat, en aquest cas, amb l’abstenció dels grups de l’oposició.

Des de l’oposició s’ha criticat que els diners ‘sobrants’ de Turisme no es reinverteixen al Patronat, en una línia encetada per la regidora no adscrita, Sonia Orts, i subscrita per la resta. La portaveu de Ciutadans, Lorena de la Fuente, ha afirmat que aquest ens municipal «no ha tingut des del 2017 un pressupost inicial tan baix» i ha lamentat que no s’inverteixi en més personal «ara que el Turisme revifa després de l’època de la Covid». El socialista Berni Álvarez ha carregat contra la gestió del Patronat rememorant «el caos» provocat per la manca de gerent i ha assegurat que el sector turístic «necessita ajuda real».

L’alcalde, Pau Ricomà, ha reblat en rèplica que «no sé si vostès viuen a Tarragona. La ciutat està bullint d’activitats i viva com mai» fruit «de l’esforç de les entitats i de les accions transversals que fem des de l’ajuntament. Els restaurants estan plens i només cal que provin de buscar hotel un cap de setmana». El batlle ha reiterat que la Covid va generar partides sense gastar que van ser, però, suplides per una forta inversió en campanyes de difusió als mitjans «de les quals ara n’estem traient fruit. Ens estem recuperant de la pandèmia a una velocitat altíssima», afegia,

Ja en el punt destinar a aprovar el modificatiu (en el qual l’oposició s’ha abstingut), el regidor de Serveis Generals, Jordi Fortuny, ha destacat com «estem fent una gestió adaptada la realitat», fins al punt d’assenyalar que «a hores d’ara no hi ha diners per a la Cavalcada de Reis de l’any vinent». La situació de no comptar amb pressupostos i haver de jugar amb modificatius obliga a jugar amb estalvis, amortitzacions de crèdit i activitats que cauen del calendari. El portaveu del grup municipal d’ERC, Xavi Puig, ha considerat que «redirigir els recursos cap a on fan més falta és eficiència» i ha refermat que «el turisme està donant resultat a Tarragona fins al punt de penjar el cartell de complet».

«Sou de traca», responia Ramos. Per als socialistes la millor manera d’utilitzar el romanent «implicaria optimitzar actuacions per exemple al Palau de Fires i Congressos» i ha relativitzat l’optimisme de l’equip de govern: «Home, clar que Tarragona bull els caps de setmana, i més amb Tarraco Viva i els Tres Tombs. I els vaticino que també per Santa Tecla. Però no és cap misteri, perquè la gent després de la pandèmia té moltes ganes de sortir. Es tracta d’omplir no només alguns caps de setmana, sinó tot l’any».

El debat l’ha tancat l’alcalde, Pau Ricomà. «No ridiculitzi les coses -etzibava-. Hi ha molta feina al darrere i setmana a setmana podrem dir que Tarragona bull d’activitat», reiterava recordant de pas com «la Festa del Vi ha allargat el seu calendari. La realitat està guanyant al seu relat i és molt cansí veure com vostès sempre neden contra corrent».

J.S.