‘Podem reservar per a dotze persones demà?’. L’encàrrec es recollit amb un somriure per Jonathan que no dissimula ni la mascareta. Propietari de la Taberna del Titi, la seva és la primera de la vintena de parades que ocupen el carrer Pompeu Fabra de Castellvell en el segon dia de la primera edició del Mercat Medieval. Inaugurat divendres a la tarda a petar de gent, aquest migdia de dissabte vilatans d’arreu de la comarca també s’hi deixava veure a l’engròs amb nens, nenes, avis, família tota amb ganes de passar-ho bé i persones, simplement, amb gana. Envoltat de carn, embotits, braves i varietats de tota mena el Jonathan reconeix que la represa després de la pandèmia “generava dubtes. Però la veritat és que fins al moment estic molt content de la resposta del públic”. I això que, durant el confinament, “vaig estar a punt de llençar la tovallola, perquè ningú t’ajudava per fer front a autònoms, a les càrregues fiscals pels furgons i a cost de la nau on guardar el material”.
Esdeveniments com el mercat no només reactiven l’economia d’una localitat sinó que permeten remuntar negocis, especialment si tot va rodat com la seda xinesa. I tots els expositors coincideixen en lloar la manera com s’han fet les coses. La mostra està organitzada per l’Ajuntament i per l’Associació Cultural Reus Medieval. “No ens esperàvem la gentada que va venir divendres, francament. Per un poble com Castellvell el resultat està sent espectacular, i nosaltres mateixos estem sorpresos de la resposta”, afirma l’Antoni, president de l’entitat i en permanent estat de guàrdia, “La veritat és que fins al moment tot està funcionant a la perfecció. I l’impacte econòmic i fins i tot social pel que suposa de reconeixement del poble és molt gran”, afegeix l’Alejandro, secretari de l’associació i company a peu de canó per garantir que tothom estigui content i la maquinària no faci figa.
Endinsar-se pel mercat permet trobar orfebreria, ceràmica, pa d’artesà i una zona de joc per als més petits amb tallers de galetes, de fang, de mosaic, d’espases, pintacares i la possibilitat de fer d’arquer medieval sense necessitat de ferir a ningú. També està ple d’històries personals, com la de l’argentina Lorena. Porta una paradeta d’objectes artístics que tenen relat. La pandèmia, tal com explica, “almenys va ser productiva en l’àmbit familiar. Tinc dues filles, una de 25 i l’altre de 23. La major feia un màster en Interiorisme i Disseny Gràfic que no va poder acabar tot i haver pagat un preu alt. L’altre estudia Belles Arts a la Universitat de Barcelona, i no va ser un any molt positiu pel que fa a notes. Però almenys ens vam poder ajuntar i ens vam divertir elaborant objectes manuals, tenint idees, imaginant … I finalment, fent sorgir el projecte que presento aquí a Castellvell, Mesura Estudio. Aquesta és la primera fira en què estic” comenta mentre ensenya l’esforç comú. Fins al punt que les dues joves, a més de crear, han acabat portant “això de les xarxes socials. Una cosa que jo, amb 49 anys, no domino gaire. Bé, gens”. La seva experiència vital també rep influències de les velles generacions, com la tècnica ensenyada “per la meva àvia indígena” per embolcallar vidres de manera natural i “totalment orgànic”.
A pocs metres d’ella el Dani Duran, de Vilaplana, es pren un moment de descans. Ha agafat el cotxe en família i no s’ho ha pensat dues vegades. “Tinc dos nens petits, i ens va semblar que la mostra era una bona opció per passar un bon dissabte al matí tots junts. He llegit el programa i he vist que està farcit d’activitats durant tot el dia i això també s’agraeix”. Com el pa d’all, de ceba, d’olives i de cereals sorgits de les mans d’un altre Dani, en aquest cas firaire experimentat i que fabrica de manera artesanal amb un forn de fusta que trasllada amb un remolc. “Hem d’agrair la ubicació d’aquesta mostra dins de nucli urbà, perquè després de passar-ho molt malament durant la pandèmia en alguns llocs opten per ubicar-nos ara en polígons i llocs més oberts, on costa més que la gent vingui. Ara bé, malgrat tot, sembla que veiem la llum al final del túnel”, deixa anar, agraint de pas l’esforç de publicitat fet arreu de les localitats properes.
La beguda no pot faltar a l’hora de recrear el període medieval. I això ho saben molt els de l’Associació de Cervesers del Baix Camp. Una entitat fundada el 2017 que compta amb prop d’una quarantena de socis, aficionats a la cultura cervesera. El seu president, Jaume Margalló, imparteix la bona nova disfressat d’abat de monestir un pel murri. La seva entitat va organitzar el 2019 una fira de cerveses artesanes a Reus “i l’any vinent la portarem a Castellvell. De cara a promocionar-la i amb la intenció també de fer difusió d’aquest bé gastronòmic, al final hem instal·lat una paradeta a la mostra en col·laboració amb l’Ajuntament. En definitiva, es tracta d’ajudar a superar la manca d’interacció social” fruit del tancament forçat. “I en aquesta mostra es veu que la gent té moltes ganes de sortir”, admet.
El Jordi la Guadalupe són, precisament, un exemple de les ganes de (re)viure. Veïns de Castellvell i asseguts en una paradeta fent-la petar en modus vermut, el primer reconeix que “falten activitats al poble. I aquesta mostra ens ha semblat bastant curiosa perquè mai s’havia fet, a més de ser un reclam perquè ens visiti gent de Reus o d’altres pobles”. “Sempre anem a Cambrils -diu ella-, però ja que ens ho han posat aquí a prop doncs ho aprofitem”, argumenta amb un somriure contagiós. La mateixa idea ha tingut la família de la Míriam, vila-secans que s’han decidit a fer el salt. “Ens agraden molt aquests tipus de fires. Portem molt de temps sense poder-hi anar i ara que tot es torna a obrir en teníem ganes. Es tracta de fer un tomb i trobar artesans. A més, venim amb la nena i ella també xala”.
La mostra no és passiva. Cada hora organitza un espectacle, Un dels atractius en aquest capítol és la presència del Gran Fakir Eduard, que actuarà avui a les 22:30 hores i demà a les 21:00 hores. El Fakir Eduard va ser premi rècord Guinness al faquir espanyol més jove en utilitzar un trepant en funcionament inserint la broca pels orificis nasals i també va ser reconegut per treballar al Casino de Las Vegas amb David Copperfield.
Però la seva no és l’única presència a destacar. Un altre dels protagonistes serà un drac gegant acompanyat d’una cercavila musical en la qual tot queda en família. El Joan Biosca és la veu cantant, o més ben dit, la viola de roda, del grup Música amb Turba de la Selva del Camp. Durant la pandèmia no van tenir problemes a l’hora d’assajar perquè “tots som de la mateixa bombolla”, mentre presenta a fills, dona, germans i cunyats amb habilitats personalitzades. “Fem música medieval i renaixentista” si bé també estan formats “en jazz i música clàssica. Amb el pas del temps ens va fer gràcia fer un grup per anar a amenitzar mercats medievals i omplir el buit que hi ha amb els que recreen aquesta època perquè no toquen amb instruments originals. Nosaltres portem un sac cèltic”, que va ser batejat instrument del maligne perquè cap àngel en podria suportar el toc, “una tarota, que és el besavi de l’oboè, pandereta, un flabiol sec català i un bombo que li dona molta contundència al grup. El tema percussió és indispensable quan ens trobem acompanyant elements com dracs”, assenyala. Tot plegat servei per arranjar partitures extretes per les xarxes del període i ajuden a reclamar, melodiosament, una segona mostra medieval l’any vinent.
On aparcar?
L’organització ha habilitat una sèrie de llocs habilitats per a poder aparcar durant la celebració Mercat Medieval de Castellvell del Camp.
Els visitants que accedeixin a Castellvell per la carretera de Reus, tindran tres opcions per a poder aparcar. El carrer de la Mineta, l’aparcament del carrer de l’Hostelera, el mateix carrer de l’Hostelera i l’avinguda President Companys:
Carrer de la Mineta: https://maps.app.goo.gl/fnVWutofmWUg9nqJ9
Avinguda President Companys: https://maps.app.goo.gl/2Fu7G3hH9VUzCy6j7
Carrer de l’Hostelera: https://maps.app.goo.gl/4Eryvzwxp7uNdDPr9
Per als que vinguin d’Almoster, o per la carretera nova de la Selva del Camp, l’aparcament serà al Camí dels Recs. Per accedir-hi, no cal passar pel carrer Pompeu Fabra, que estarà tallat pel mercat medieval. L’accés serà pel carrer Sant Jaume i pel carrer Sant Jordi.
Camí dels Recs: https://maps.app.goo.gl/BQxRfQjeXN2uzJ8h9
Els visitants que arribin a Castellvell del Camp en autobús, -a través de la línia que uneix el municipi amb Almoster, Castellmoster i Reus-, tindran un servei de bus cada hora, amb parada al davant del Mercat Medieval. D’altra banda, també s’habilitarà al consultori una zona d’aparcament de 40 places per donar servei als veïns i veïnes de la zona del carrer Pompeu Fabra.
El Mercat Medieval està organitzat per l’Ajuntament de Castellvell del Camp amb la col·laboració de l’Associació Cultural Reus Medieval. La fira medieval es desenvoluparà i garantirà amb tota seguretat pels visitants i complirà amb les mesures i restriccions per la pandèmia que estiguin vigents per aquelles dates. Durant la celebració del mercat, es recordarà als visitants, a través de la megafonia, que és aconsellable portar la mascareta posada.
Els sortejos
Per estar informats de totes les novetats del mercat medieval i participar en els sortejos que es realitzaran podeu seguir-los a les xarxes socials oficials de l’associació cultural Reus medieval.
Facebook: https://www.facebook.com/Assculturalreusmedieval
Instagram: @assculturalreusmedieval
Programa del I Mercat Medieval de Castellvell del Camp
DISSABTE 23 D’OCTUBRE
17:00 Obertura del mercat.
17:30 Cercavila musical. 18:00 Taller de fang (gratuït)
19:00 Cercavila musical amb el drac gegant.
20:00 Taller mosaic (gratuït).
21:00 Cercavila amb els menja pedres. (los come piedras)
22:00 Cercavila musical.
22:30 Actuació del Gran Eduard Fakir. Record Guinness llit de claus.
DIUMENGE 24 D’OCTUBRE
11:00 El mercat cobra vida.
11:30 Cercavila amb els menja pedres. (los come piedras)
12:00 Taller de dibuix medieval
13:00 Cercavila musical amb el drac gegant.
13:45 Actuació Gran Fakir.
17:00 Obertura del mercat.
17:30 Cercavila musical amb el drac gegant.
18:00 Taller d’espases.
19:00 Cercavila musical.
20:00 Els menja pedres recorren el mercat. 21:00 Actuació del Gran Eduard Fakir amb el llit de vidres.
J.S.
Equip de redacció